Affiliate/PP

<b>Co się sprzedaje</b> w Internecie i poprzez telefon? Jak to sprzedawać? Z jakich narzędzi korzystać? Jaką rolę pełni e-handel w <b>strategii handlowej</b> przedsiębiorstwa?

Affiliate/PP

Postprzez maciek » Pt 09.07.2004 23:08

Witam,
Zapraszam do dyskusji o Programach Partnerskich w polskim internecie.

W 2004 obserwujemy znaczną podaż tego typu ofert i wydaje się, że w przyszłości mogą one zdominować rynek. Tym bardziej, że stanowią uczciwy z ekonomicznego pkt. widzenia kontrakt (o ile wszystko jest zgodnie z zasadami) i dają duże możliwości negocjacyjne.
Podobna transformację przeszedł w Polsce i na Świecie rynek reklamy, gdzie odchodzi się od płacenia za odsłonę do płacenia za zdobytego Internaute.

Tematy:
1. Ciekawe programy
2. Wysokie prowizje w funkcji danego segmentu
3. Możliwości
4. Czy w przyszłości wszyscy będą się wymieniali ze wszystkimi i nastąpi silna konsolidacja rynku? Czy rynek wybierze nowych liderów?

Pozdrawiam,
Adam
maciek
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez sydney0414 » Śr 14.07.2004 16:19

Witam,

Programy Parnterskie to bardzo ciekawy temat, właśnie uruchamiam w swojej firmie taki program. Uważam że jest to dobry sposób na rozwijanie sieci sprzedaży. Koszty wydane na programy partnerskie są znikome (w zależności od programu) a korzyści płynące z wymiany informacy o klientach pomiędzy firmami są ogromne. U mnie już można powiedzieć o 10% wzroście sprzedaży.

Może ktoś zna jakieś dobre przykłady programów partnerskich?
sydney0414
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

koszty PP

Postprzez maciek » Śr 14.07.2004 17:10

Witam,

Jaki jest koszt wprowadzenia PP?
Czy jest szansa, ze podmioty udostepniajace takie oprogramowanie dadza je za darmo w zamian za prowizje? :lol:

Pozdrawiam,
Adam
maciek
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez sydney0414 » Śr 14.07.2004 17:23

dokladnie nie wiem jakie sa koszty wprowadzania PP bo to chyba sie rozni od skali, formy i tez charakterystyki firm. w [url]Aktywni.pl[/url] to byl koszt niewielki poniewaz zrobilismy wszystko wewnetrznie.
jesli chodzi o oprogramowanie to nie znam firm ktore by takie oferowaly, moze ty znasz jakies?
sydney0414
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez zabrzeski » Pt 16.07.2004 1:16

Co sądzicie o takim pp?Sklep do umieszczenia na własnym serwerze z towarami.
http://www.partnerski.stronawww.pl
zabrzeski
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

comment

Postprzez maciek » Pt 16.07.2004 11:38

Pomysł super.
Może warto poprawić przekaz graficzny i skrócić informację do zasadniczych (chociaż i tak podoba mi się prostota serwisu :D ).

W mojej opinii rynek PP właśnie zaczął gwałtownie się rozrastać. Bardzo interesującym zagadnieniem jest kreacja podmiotów pośredniczących w sprzedaży szerokiego asortymentu. Webmasterzy, w zależności od niszy lub branży mogą wzbogacać swój kontent o dane produkty i usługi.

Sądzę, że praca nad takim serwisem i efektywna promocja dobrej marki może popłacać w perspektywie 2 lat.

Pozdrawiam,
M
maciek
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Re: comment

Postprzez PnD » Pt 16.07.2004 16:05

maciek napisał(a):Pomysł super.
Może warto poprawić przekaz graficzny i skrócić informację do zasadniczych (chociaż i tak podoba mi się prostota serwisu :D ).

W mojej opinii rynek PP właśnie zaczął gwałtownie się rozrastać. Bardzo interesującym zagadnieniem jest kreacja podmiotów pośredniczących w sprzedaży szerokiego asortymentu. Webmasterzy, w zależności od niszy lub branży mogą wzbogacać swój kontent o dane produkty i usługi.

Sądzę, że praca nad takim serwisem i efektywna promocja dobrej marki może popłacać w perspektywie 2 lat.

Pozdrawiam,
M

Zartujesz chyba. Na czym polega ten super pomysl? Co w nim jest odkrywczego? Jaka marke mozna zbudowac z czegos tak nieudolnego, jak te sklepy prowadzone na dodatek na bakier z prawem? Niech juz wiec lepiej ci webmasterzy, w zaleznosci od niszy lub branzy, nadal tluka te swoje stronki, doskonala warsztat. A w wolnych chwilach niech zaczna czytac cos wiecej, niz np. sprawdzone recepty autora Czasu na e-biznes.
PnD
PnD
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Pytania

Postprzez zabrzeski » Pt 16.07.2004 17:13

Na czym twoim zdaniem polegają te działania niezgodne z prawem?
To nie jest konkurs piękności tylko sklep internetowy.Pochwal się marką którą sam zbudowałeś i swoimi osiągnięciami,które przewyższają dokonania autora "czas na ebiznes",choć nie wiem gdzie tam widzisz naśladownictwo.Chętnie obejrzałbym również twoje wybitne "stronki".
zabrzeski
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

dyskusja

Postprzez maciek » So 17.07.2004 17:52

Hejka.

Pomysl jest fajny. Podoba mi sie.
Dlaczego?
Bo jak powiedzialem laczy kilka branz to raz. Napisalem takze, ze jak kazdy "pomysl" wymaga pracy, to dwa..

Jesli dyskutujemy o prawie i eBiznesie w ogole-to mamy wiele watkow pobocznych. Ale to nie dotyczy tematu. Dodam tylko, ze w normalnym handlu sa tysiace podmiotow, ktore sa dla siebie konkurencja. Dla wszystkich jest miejsce, jesli sie pracuje powyzej 9 h dziennie.

MJ
maciek
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Re: comment

Postprzez szostak » Pn 19.07.2004 14:50

maciek napisał(a):Pomysł super.

Pozdrawiam,
M

Bez przesady jesli chcemy powaznie dyskutowac o AP to lepiej spogladac na najlepszych np. www.cj.com czy www.tradedoubler.com
Zreszta bez dobrej marki sam AP nie ma racji bytu. Dodatkowo jesli myslimy o duzym biznesie to bez skierowania go na min. rynek europejski nie mozna mowic o duzych liczbach.

Temat znam z doswiadczenia - prowadzilem firme SynergiXmedia, ktora zajmowala sie programami partnerskimi

Pozdrawiam
szostak
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Dalej pytam

Postprzez zabrzeski » Pn 19.07.2004 23:37

Panowie po co tak od razu szumnie.Moim zdaniem biznes to robienie zarówno wielkich pieniędzy jak i mniejszych.Każdy powinien znać swoje miejsce w szyku-ja je znam-chodziło mi raczej o ocenę dość jak mi się wydaje nowatorskiego u nas pomysłu typu oddanie sklepu internetowego w dzierżawę wraz z zawartością i ew. uwagi na temat podobnych doswiadczeń i przedsięwzięć.Dla ew. zainteresowanych pragnę wyjaśnić,że moim zdaniem pomysł jest korzystniejszy dla jego uczestników od normalnych afiliates typu przekierowanie do sklepu właściciela,gdyż pozwala im na odbieranie prowizji za zamówienia rzeczywiste w czasie nieokreślonym-limitowanym tylko okresem umieszczenia sklepu[odpadaja problemy z cookies,IP,czas zakupu od momentu przekierowania itp.]
Natomiast uważam,że w sieci jest miejsce dla dużych i małych,a znakomite wzory zagraniczne często nie przynoszą spodziewanych efektów,co zauważyłem min. po prześledzeniu w wyszukiwarkach info o firmie wymienionej w poprzednim poście.
zabrzeski
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez Rogi » Cz 31.08.2006 15:03

W Polsce godny polecenia jest www.ProPartner.pl

Jest to sieć programów partnerskich. Zdecydowanie najbardziej innowacyjne rozwiązanie w Polsce. Liczba Sprzedawców i Partnerów ciągle rośnie dlatego warto obserwować ten projekt.
Rogi
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez BartłomiejJ » Pn 18.09.2006 12:37

Witam

Fakt, obserwuję ProPartnera od czasu jak na jednym z portali szukali inwestora (z półtora roku temu). Swoją drogą ciekawy pomysł, przyszłościowy, ale potencjał chyba jednak wciąż niewykorzystany. Doświadcozny inwestor z dużą liczbą Klientów by sie przydał na pewno. Śledzę poczyniania tej firmy i zyczę wszystkiego najlepszego.

Pozdrowienia
Bartłomiej Juszczyk

trochę inna Agencja Interaktywna
Hosting, domeny dla biznesu
BartłomiejJ
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Powrót do E-Commerce