witam nowego uczestnika dyskusji
Magdalena Witkowska napisał(a):Faktem jest, że polskie społeczeństwo zaczyna popadać w analfabetyzm. [...] Czasami rozmawiając z klientami przez GG stykam się z ludźmi, którzy nie piszą poprawnie, popełniają masę błędów, ale oni są w mniejszości.
Internet przyzwyczaja do niedbalstwa i pośpiechu zarówno w trakcie pisania, jak i czytania (np. oferty)
czytając niektóre e-maile czy wiadomości na Forum dochodzę do wniosku, że autor nie może być analfabetą, bo przecież komunikuje się ze swoimi klientami, kontrahentami, pisze jakieś oferty itd. te błędy wynikają z pośpiechu
z drugiej strony czytamy nieuważnie, więc język obrazkowy w ofercie na pewno pomaga
Magdalena Witkowska napisał(a):Pomimo profilu sklepu (
http://www.REBEL.pl skierowanego głównie do młodzieży (która teoretycznie czyta mniej niż jej rodzice), większość klientów wysławia się poprawnie. Po tym wnioskuję, że częściej stykają sie z poprawnym słowem pisanym. Tak więc myślę że można uznać, że przeciętny Internauta jest osobą bardziej oczytaną i wykształconą niż przeciętny Polak.
oczywiście chcielibyśmy należeć do elity, a już na pewno chcielibyśmy widzieć naszych rodaków lepszymi niż są - fakt że do Internetu mają dostęp osoby najlepiej "ustawnione", ale to nie musi oznaczać że są zawsze lepiej wykształcone (chociaż jakaś korelacja na pewno jest)
Waldman napisał(a):Ze wstępnych wyników jakie przyniosło moje badanie (na podstawie 250 ankiet) wynika, że wzięły w nim udział w przeważającej części osoby z wykształceniem wyższym i średnim oraz osoby uczące się. Nie ośmielam się przenosić tej statystyki na całą społeczność internetową w Polsce, jednakże może to chyba w pewnym stopniu świadczyć o profilu "przeciętnego Internauty".
myślę, że są dwa wnioski:
1) ludzie z wykształceniem i perspektywami lubią się tym chwalić
2) Twój serwis rzeczywiście odwiedzają ludzie z wykształceniem i perspektywami
pogratulować!
kiedyś bardzo dawno temu, jak BiznesNet.pl był odwiedzany przez naprawdę bardzo wąską grupę osób, przeprowadziliśmy badanie profilu użytkownika z którego kilkuset ankiet wynikało, że 30% osób pracuje w firmach badawczych, 20% w marketingu itd. - wyniki ankiety pokazywały kto chętnie wypełnia ankiety i poddaje się badaniom, a nie pokazywały jaki jest profil użytkownika - wyrzuciłem to badanie do kosza
myślę, że nie można uogólniać badań na tak małych grupach na wszystkich internautów
jest szansa że
nowe badanie realizowane przez Gemiusa po "doważeniu" do "średniej krajowej" pokaże kim są użytkownicy Internetu
Magdalena Witkowska napisał(a):Ps. Może by zmienić temat dyskusji?
zmieniłem z "Jeśli masz 3 minutki" na "Co decyduje o skuteczności promocji oferty w Internecie"
pozdrawiam
M