Roboty Ludziom

<b>Co się sprzedaje</b> w Internecie i poprzez telefon? Jak to sprzedawać? Z jakich narzędzi korzystać? Jaką rolę pełni e-handel w <b>strategii handlowej</b> przedsiębiorstwa?

Czy technologia programów robotów pomagających klientom jest przyszłościowa?

Ankieta wygasła Cz 22.04.2004 11:12

tak
1
100%
nie
0
Brak głosów

Liczba głosów : 1

Roboty Ludziom

Postprzez victormazur » Wt 23.03.2004 11:12

Witam,

Ostatnio zaczyna być głośno na temat wirtualnych osób, robotów, które pomagają firmą, automatyzują pewną sferą działalności firmy w zakresie sale support. Nie wiem jednak czy tego rodzaju technologie są w stanie wystarczająco wzbudzić zaufanie klientów i potencjalnych użytkowników. Mam tu na myśli problem jaki wynika z konieczności zaufania tego typu programom, oddając w "ich ręce" tak ważną część działalności firmy, jak kontakt z klientami. Oczywiście patrząc na to wszystko oczyma klienta możemy zauważyć pewien schemat myślenia... firma zainwestowała w nową technologie żebym miał/miała lepszą możliwość komunikacji z nią... to dobry objaw... firma jest godna zaufania. Ale czy jest to regułą? Czy tylko ja mam takie obawy w stosunku do tych nowych technologii?

Pozdrawiam
Wiktor
victormazur
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Fajnie, ze napisales.

Postprzez maciek » Śr 24.03.2004 1:48

Bardzo ciekawy temat. :idea:
Wydaje mi sie, a ostatnie wydarzenia to potwierdzaja, ze coraz wieksze znaczenie ma szybki rozwoj wszelkiego oprogramowania powiazanego ze sztuczna inteligencja.
Na pewno wiele osob czytalo na onet etc. o gosciu co opracowal inteligentny "Chat". Dobry model/robot oparty na teorii neuronow itp. mozna kupic w necie za kilkadziesiat dolarow. Jednakze wspolczynniki i wyniki dotychczas byly za slabe, by je uzywac na skale przemyslowa, a przede wszystkim brakuje do nich zaufania... Pomijam fakt, ze firmy nie wiedza co to jest, a 99% zalogi w ogole nie wiedzialoby z czym pracuje.
:arrow:
:iaty Element "oraz blizej...

Od strony etycznej- no coz, taki jest handel i wymogi konkurencyjnego rynku. Amazon znany jest z takich systemow, co sami przyznaja w wywiadach. Po cos robi sie spisy powszechne... Czy lubic, czy nie lubic? Nie wiem, ale zatrzymac sie tego procesu nie da.

Pozdrawiam,
AJ
maciek
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez victormazur » Śr 24.03.2004 13:39

... temat rzeczywiście stał się w ostatnich miesiącach dość popularny, może to ze względu na to że coraz więcej jest tego rodzaju usług w internecie, i co chyba najbardziej ciekawe dla klientów są one coraz bardziej skuteczne i tańsze.
Oczywiście największy chyba orzech do zgryzienia jest jednak kwestia
zaufania... i to ze strony firm i chyba osób którym miałaby taka "wirtualna postać" pomóc. Mam wrażenie że problem jest chyba jednak trochę głębszy a mianowicie: wyobraźmy sobie użytkownika który wchodzi na jakąś stronę która wykorzystuje tego rodzaju inteligentne oprogramowanie.. odnoszę wrażenie że osoba taka zamiast być zaciekawiona ofertą i tym co dana firma oferuje zaciekawiona jest tym z "kim" (lub bardziej czym) rozmawia. Można to chyba porównać do ekspedientki która ubrała się bardzo wyzywająco w sklepie z męską odzieżą... nikt nie zwraca uwagi na asortyment. A zatem jaka będzie tego skuteczność... czy jedynym więc rozwiązaniem jest odczekać aż tego rodzaju usługi staną się popularne... a może jednak stać się prekursorem?

Pozdrawiam
victormazur
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

odp.

Postprzez maciek » Śr 24.03.2004 16:45

Prekursorem tego typu rozwiazan zawsze bylo srodowisko akademickie i rzadko samotni geniusze z nim wygrywali z prostego powodu- slabego dostepu do srodkow, logistyki i finansowania.

Jesli mowimy o necie-sadze, ze warto pojsc w druga strone tj. upraszczania systemow juz istniejacych.

AJ
maciek
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

temat "robotów" wraca jak bumerang

Postprzez Michał Faber » Pt 18.06.2004 1:21

victormazur napisał(a):A zatem jaka będzie tego skuteczność... czy jedynym więc rozwiązaniem jest odczekać aż tego rodzaju usługi staną się popularne... a może jednak stać się prekursorem?

o tym, że temat jest przyszłościowy najlepiej świadczy fakt, że wraca jak bumerang i to w dodatku w praktycznych zastosowaniach - mam na myśli polskie Linguoboty oraz e-mail processor pracujący w e-sklepie sieci Heyah

zgadzam się, że boty z twarzą i własną osobowością są trochę gadżetem i "fajnym dodatkiem do strony", ale z drugiej strony jeśli taki bot pozwoli przekazać wiedzę klientom, odpowiedzieć na ich pytania i być może odciążyć "żywych" pracowników to opłaca się go

jednak bardziej niż w świetlistą przyszłość linguobotów wierzę w wyspecjalizowane mechanizmy takie jak e-mail processor - można powiedzieć, że mechanizm rozpoznawania tekstu zapisanego w języku naturalnym i klasyfikowania pytań jest wycinkiem mechanizmu kompletnego Linguobota - jest dużo prościej stworzyć taki e-mail processor niż całego bota, a poza tym działa pod nadzorem człowieka, który w razie czego odrzuca nietrafne decyzje "maszyny" - poza tym nie każdy chce mieć gadżet z osobowością, a na pewno każdy chce zwiększać produktywność personelu i uwalniać ludzi od rutyny

moim zdaniem w wielu systemach obsługi klienta i nie tylko takie systemy mogłyby się przydać i na pewno znajdą się na nie klienci
Michał Faber
Moderator

Powrót do E-Commerce