firma?

E-biznes nie funkcjonuje w próżni. Ograniczają nas przepisy prawa. Najczęściej jest to prawo polskie, ale ze względu na specyfikę e-biznesu często mamy do czynienia z prawem innych krajów, nie wspominając o Unii Europejskiej.

firma?

Postprzez kuba.kaminski » N 09.09.2007 15:06

Witam!

wiem że być może źle trafiłem, ale wole spróbować, chce założyć "indywidualną działalność gospodarczą",jako formę rozliczenia wybrałbymn ryczałt, (3% od przychodu tak??), byłby to na początku głownie handel allegro, ale mam grubsze plany rozwojowe ograniczone tylko pieniędzmi, czy moge legalnie wystawiac faktury vat? zeby ludzie mogli sobie poodpisywac od podatku??/jesli tak to czy przy wizycie w urzedzie skarbowym i rejestracji musze cos dodatkowego wypełniac zeby wystawiac faktury? czy moge kogos zatrudnic przy tym rodzaju działalności? jak jest z kasą fiskalną? musze ja miec? jesli nie to czy moge?jakie sa koszta i co musze gdzie wypełnic ze mam kase. wiem ze musze ewidewncjonowac sprzedarz(faktury ewentualnie paragony) przez 5 latr faktury to wiem. a czy musze ewidencjonować to co kupuje do odsprzedarzy?(co to musi byc za potwierdzenie kupna?? bo bede sprowadzał z azji elektronike).
kuba.kaminski
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez BartłomiejJ » Cz 04.10.2007 8:42

Witam
Proponuję na jakims pit.pl poczytać o tych tematach - to sprawy podstawowe i jakkolwiek rozumiem, że nieznane - tam chyba najlepiej uzyskać informacje, krok po kroku.

Pozdrowienia
Bartłomiej Juszczyk

trochę inna Agencja Interaktywna
Hosting, domeny dla biznesu
BartłomiejJ
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez Adam_D » Cz 10.04.2008 17:42

zakładając działalność gospodarczą tak czy siak stajesz się płatnikiem vat, który może wystawiać faktury– tylko na stronach z ustawami masz wykaz co jest i w jakim procencie obłożone podatkiem. Co do kas fiskalnych to musisz mieć odpowiednią sumę obrotów. Resztę (i szczegóły) dowiesz się, jak polecił mój przedmówca, z tego typu stron.
Adam_D
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez anna_b » Wt 01.09.2009 8:12

Możesz też poszukać na portalach prawniczych np. na www.e-prawnik.pl. Tam jest sporo wiadomości odnośnie założenie i prowadzenia działalności gospodarczej, także takiej działalności prowadzonej przez internet, a jak będziesz miał jeszcze jakies problemy to Ci tam pomoga.
anna_b
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu