Hotlinking - czyli podkradanie zasobów serwera

E-biznes nie funkcjonuje w próżni. Ograniczają nas przepisy prawa. Najczęściej jest to prawo polskie, ale ze względu na specyfikę e-biznesu często mamy do czynienia z prawem innych krajów, nie wspominając o Unii Europejskiej.

Hotlinking - czyli podkradanie zasobów serwera

Postprzez spinka28 » Wt 22.11.2005 17:55

Witam

Mam na serwerze filmiki. Inne strony podkradaja mi je, tzn na swoich stronach osadzaja linki do plikow na moim serwerze. Technicznie jestraczej niemozliwe zablokowania tego procederu. Czy prawnie moge zakazac tego innym stronom?
spinka28
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez gofer » Wt 20.12.2005 22:15

jak najbardziej jest to możliwe, jeżeli posiadasz cpanel to jest taka opcja, może sposobem okazałoby się częste zmiany lokalizacji plików na serwerze, np. zmiana nazwy katalogu
gofer
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez BartłomiejJ » Śr 28.12.2005 11:40

Witam
Nie wiem na ile technicznie chciałbyś zdecydowac się na takie rozwiążanie, ale wszak można limitowac dostęp do filmów, choćby poprzez mikropłatności czy też kod pobierany w jakikolwiek inny sposób... Może to jest rozwiązanie?

Dodam, że niekoniecznie kod dostepu do kazdego flimiku - może kod do serwisu jako całości...

Pozdrawiam
Bartłomiej Juszczyk

trochę inna Agencja Interaktywna
Hosting, domeny dla biznesu
BartłomiejJ
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu