Czy pozycjonowanie działa?

Bez wątpienia wyszukiwarki i katalogi są <b>najczęściej odwiedzanymi miejscami</b> w Sieci. Promocja w nich może być mało kosztowna, a efekty - podobno - znakomite. <b>Ile w tym prawdy, a ile legendy?</b>

Czy pozycjonowanie w wyszukiwarkach działa?

Zdecydowanie tak, poprawia oglądalność
15
79%
Raczej tak, ale niewiele
3
16%
Raczej nie
1
5%
Nie, to mit
0
Brak głosów

Liczba głosów : 19

Postprzez Bartosz Z. » Śr 19.05.2004 8:09

Dzięki również za info o czasie indeksowania zmian przez Google, nie wiedziałem, że trwa to aż tak długo....
Bartosz Z.
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

pozycjonowanie obcojęzycznych wersji strony www

Postprzez Bartosz Z. » Śr 26.05.2004 12:56

Chciałbym poruszyć temat być może dla niektórych dosyć błahy, ale dla mnie nadal tajemniczy, chodzi o rejestrację obcojęzycznych wersji danej strony www.

Mam pytanie, czy próbował ktoś z Was (zapewne tak) rejestrować w Google np. angielską wersję jakiejś polskiej strony, oczywiście po słowach kluczowych w języku angielskim i z jakim skutkiem to się odbyło ?

I jak najlepiej to zrobić, czy po prostu umieścić stronę obcojęzyczną w nowym katalogu na tej samej domenie czyli np. pod domena www.xy.pl jest strona polska a pod adresem www.xy.pl/english umieszczam wersję angielską i rejestruję ja ponownie w Google.
Czy też lepiej zarejestrować calkiem osobną domenę np. www.xy.com, uruchomić dla niej nowy serwer i tam posadzić stronę w języku angielskim a potem próbować wrzucić ją w Google ?

P. S.
Chciałbym podziekować Maciejowi Gałeckiemu za rady odnośnie rejestracji strony www.armar.pl, rzeczywiście Google nałożyło filtr na tę domenę z powodu innej domeny, którą wyrzuciłem z Google całkiem i już strona o adresie www.armar.pl wyszukuje sie o wiele lepiej :D
Bartosz Z.
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Re: pozycjonowanie obcojęzycznych wersji strony www

Postprzez Maciej Gałecki » Śr 26.05.2004 14:12

Bartosz Z. napisał(a):Mam pytanie, czy próbował ktoś z Was (zapewne tak) rejestrować w Google np. angielską wersję jakiejś polskiej strony, oczywiście po słowach kluczowych w języku angielskim i z jakim skutkiem to się odbyło ?

Z różnym ;-)
A tak na poważnie - trudniej jest uzyskać zadowalające rezultaty ze względu na większą konkurencyjność. Generalnie powinno się pozycjonować pod precyzyjne sformułowania bo tylko tam jest realna szansa na uzyskanie czołowej pozycji.
Bartosz Z. napisał(a):I jak najlepiej to zrobić, czy po prostu umieścić stronę obcojęzyczną w nowym katalogu na tej samej domenie czyli np. pod domena www.xy.pl jest strona polska a pod adresem www.xy.pl/english umieszczam wersję angielską i rejestruję ja ponownie w Google.
Czy też lepiej zarejestrować calkiem osobną domenę np. www.xy.com, uruchomić dla niej nowy serwer i tam posadzić stronę w języku angielskim a potem próbować wrzucić ją w Google ?

Na to nie ma reguły - dla wyszukiwarek to nie odgrywa większego znaczenia. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety - przy nowej witrynie trzeba budować jej popularność (mierzoną m.in. przez PageRank) od zera. Przy wykorzystaniu podstrony z kolei może być trudność w uzyskaniu linków z zagranicznych katalogów (niektóre z nich chcą linkować tylko do strony głównej serwisu).
Tak więc - należy rozpatrzyć wszystkie 'za' i 'przeciw' i wybrać jedną z dróg ;-)
Można także próbować połączyć oba rozwiązania, ustawiając np. przekierowanie z domeny na podsekcję serwisu.

Ja osobiście jednak zawsze tworzyłem wersje obcojęzyczne jako podsekcję danego serwisu.
Bartosz Z. napisał(a):P. S.
Chciałbym podziekować Maciejowi Gałeckiemu za rady odnośnie rejestracji strony www.armar.pl, rzeczywiście Google nałożyło filtr na tę domenę z powodu innej domeny, którą wyrzuciłem z Google całkiem i już strona o adresie www.armar.pl wyszukuje sie o wiele lepiej :D

Cieszę się, że byłem pomocny :-)
Maciej Gałecki
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez Irek Pol » So 13.08.2005 17:26

Bartosz Z. napisał(a):Chciałbym poruszyć temat być może dla niektórych dosyć błahy, ale dla mnie nadal tajemniczy, chodzi o rejestrację obcojęzycznych wersji danej strony www.
[...]

Sugeruję raczej oddzieną domenę. Najlepiej z ichnionarodową końcówką i nazwą zawierającą ichnio-narodowe słowa kluczowe - wygodniej i dla robota i dla tubylców zapamiętać.

Coś mi się jarzy, że przy budowaniu pozycji strony w google robot bierze pod uwagę język strony linującej i linkowanej i najlepiej, żeby oba były takie same. To pewnie zabezpieczenie przed próbą budowy pozycji przez dodanie to 1000 Chińskich wyszukiwarek.

No i po obcojęzycznemu (czyt. angielskiemu) jest dużo trudniej uzyskać ten sam efekt, co w naszym własnym zaścianku.
Irek Pol
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez gofer » Wt 23.08.2005 15:29

Irek Pol napisał(a):Coś mi się jarzy, że przy budowaniu pozycji strony w google robot bierze pod uwagę język strony linującej i linkowanej i najlepiej, żeby oba były takie same. To pewnie zabezpieczenie przed próbą budowy pozycji przez dodanie to 1000 Chińskich wyszukiwarek.

geolokalizacja, zabezpiecznie nie przed Chinami, ale stanami zjednoczonymi i systemami wymiany linków :wink:
gofer
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Poprzednia strona