Czy pozycjonowanie działa?

Bez wątpienia wyszukiwarki i katalogi są <b>najczęściej odwiedzanymi miejscami</b> w Sieci. Promocja w nich może być mało kosztowna, a efekty - podobno - znakomite. <b>Ile w tym prawdy, a ile legendy?</b>

Czy pozycjonowanie w wyszukiwarkach działa?

Zdecydowanie tak, poprawia oglądalność
15
79%
Raczej tak, ale niewiele
3
16%
Raczej nie
1
5%
Nie, to mit
0
Brak głosów

Liczba głosów : 19

Czy pozycjonowanie działa?

Postprzez Michał Faber » Śr 01.10.2003 19:43

Dwa lata temu Łukasz Dec napisał:
"Oferta firm, które oferują pozycjonowanie może na pierwszy rzut wydawać się sprzedawaniem gruszek na wierzbie: "Nowa rewelacyjna metoda, która zwiększy ruch na Twojej stronie..." Ile razy właściciele serwisów już to słyszeli? Nikt jeszcze nie udowodnił, że pozycjonowanie gwarantuje większe przychody z e-biznesu, ale też... nikt nie stwierdził, że jest inaczej. "

Co się od tego czasu zmieniło? Czy ktoś z Państwa ma udokumentowane doświadczenia? Czy raczej dominuje przeczucie o skuteczności pozycjonowania w wyszukiwarkach?

PS. więcej na ten temat w dziale "Pozycjonowanie"
Ostatnio edytowano N 05.10.2003 23:28 przez Michał Faber, łącznie edytowano 1 raz
Michał Faber
Moderator

Re: Czy pozycjonowanie działa?

Postprzez Wojtek Kocjan » Cz 02.10.2003 19:11

Michal.Faber napisał(a):Co się od tego czasu zmieniło? Czy ktoś z Państwa ma udokumentowane doświadczenia? Czy raczej dominuje przeczucie o skuteczności pozycjonowania w wyszukiwarkach?

Pozycjonowanie z pewnoscia moze przyczynic sie do wzrostu ogladalnosci witryny. Nie należy oczywiście oczekiwać cudów, jednak mądrze przeprowadzona kampania może skierować na nasze strony nawet kilkuset użytkowników więcej.

Ostatnio - pozycjonując w wyszukiwarkach google.pl i onet.pl - udało mi się np. zwiększyć odwiedzalnośc sklepu o ponad 100 osób/dzien. Naprawde nie kosztowało to zbyt wiele pracy, a efekty są całkiem interesujące.

Podsumowując - pozycjonowanie jest jednym z prostszych i tańszych sposobów na zdobycie popularności serwisu.
Tworzenie stron - LaapMedia.com
Wojtek Kocjan
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez smook » Cz 02.10.2003 21:41

A nie robiłeś może jakiegoś zestawienia wejścia/zakupy w sklepie? Tzn, czy zwiększona ilosć osób na stronie zwiększyła jakoś Twój obrót w sklepie.
Wszystko to jest bowiem przy założeniu, że osoba która wpisała słowo "rowery X" w wyszukiwarkę zamierza kupić rower X, a co jeśli chciała znaleźć jakiś fanklub uzytkowników rowera X czy Y, ale nie może się przebić przez wyniki wyszukiwania, bo każdy link prowadzi do sklepu z rowerami? :)
Smook
smook
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez Wojtek Kocjan » Cz 02.10.2003 21:53

smook napisał(a):A nie robiłeś może jakiegoś zestawienia wejścia/zakupy w sklepie? Tzn, czy zwiększona ilosć osób na stronie zwiększyła jakoś Twój obrót w sklepie.

Dokladnych danych niestety nie moge podac, jednak zapewniam ze obroty wzrosly, mozna powiedziec ze calkiem sporo - wiecej niz przewidywalem.

Oczywiscie calosc polega wlasnie na doborze odpowiednich slow kluczowych, ktore pozycjonujemy. To wydaje mi sie ze jest najwazniejsza czesc pozycjonowania, zle dobrane slowa moga nam zapewnic jedynie kilka klikow wiecej, ale z ktorych nic nie wyniknie.
Wojtek Kocjan
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez chudkiewicz » Pt 03.10.2003 11:41

Pozycjonowanie dziala. I to jak najbardziej. Tanim kosztem.
Najlepiej usprawnione po przynajmniej miesięcznej analizie
wejsc po danych slowach. Oczywiste.

Najgorsze jest jednak chyba to, co zaczyna sie dziac w
najpopularniejszej wyszukiwarce. Niezaleznie co wpiszemy trafimy
przynajmniej na jedną stronę erotyczną. Co więcej, widac ze wlasciciele
tych domen skutecznie dbaja by ich strony wyskakiwaly po najbardziej popularnych slowach.

Jak do tej pory nie mam na to sposobu. I google najwyrazniej tez :)
chudkiewicz
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez Maciej Gałecki » Pt 03.10.2003 12:50

chudkiewicz napisał(a):Pozycjonowanie dziala. I to jak najbardziej. Tanim kosztem.
Najlepiej usprawnione po przynajmniej miesięcznej analizie
wejsc po danych slowach. Oczywiste.

Moim zdaniem, sukces (marketingowy i finansowy, tj. nisko koszt) pozycjonowania zależy od dwóch głównych czynników:
1) Korzystanie z wyszukiwarek i katalogów to wciąż jedna z najbardziej popularnych metod dotarcia do witryny (szczególnie w przypadku małych firm, dla których kampanie reklamowe są zbyt kosztowne)
2) Pozycjonowanie w Polsce wciąż raczkuje - stosunkowo łatwo jest wypromować stronę nawet dla popularnych słów i fraz kluczowych.

chudkiewicz napisał(a):Najgorsze jest jednak chyba to, co zaczyna sie dziac w
najpopularniejszej wyszukiwarce. Niezaleznie co wpiszemy trafimy
przynajmniej na jedną stronę erotyczną. Co więcej, widac ze wlasciciele
tych domen skutecznie dbaja by ich strony wyskakiwaly po najbardziej popularnych slowach.

Jak do tej pory nie mam na to sposobu. I google najwyrazniej tez :)

No cóż, to tylko robot :-)
A poważnie mówiąc - w dłuższym okresie czasu, strony o takim charakterze raczej nie mają szans na zbudowanie wysokiej i stabilnej pozycji w wyszukiwarce.
I między innymi dlatego jest to jedna z najpopularniejszych wyszukiwarek.
Maciej Gałecki
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez chudkiewicz » Pt 03.10.2003 15:09

2) Pozycjonowanie w Polsce wciąż raczkuje - stosunkowo łatwo jest wypromować stronę nawet dla popularnych słów i fraz kluczowych.

Maćku, nie uważam że jest stosunkowo łatwo wypozycjonować po najbardziej popularnych słowach.
Nie chce broń Boże, podważać Twoich umiejętności, ale jesli możesz to podaj choć jeden przyklad słowa i strony dla tego słowa.

Poza tym twierdzisz, ze "erotyczni spamerzy" nie mają szans na zbudownie wysokiej i stabilnej pozycji.. ale trwa to zbyt długo.. i dla mnie właśnie wygląda to na pełną stabilizację.
chudkiewicz
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez Maciej Gałecki » Pt 03.10.2003 16:04

chudkiewicz napisał(a):Maćku, nie uważam że jest stosunkowo łatwo wypozycjonować po najbardziej popularnych słowach.
Nie chce broń Boże, podważać Twoich umiejętności, ale jesli możesz to podaj choć jeden przyklad słowa i strony dla tego słowa.

Powiedziałem tylko, że dla niektórych popularnych słów można stosunkowo łatwo 'wskoczyć' na czołowe pozycje - to nie jest zasada, jak wynikałoby z Twoich słów :-)

Jeżeli chodzi o przykłady - myślę, że dobrym (jako kryterium przyjąłem ilość rezultatów, które znalazł Google) jest przykład witryny o adresie http://www.pasaz.tc.pl, która znajduje się na trzecim miejscu dla słowa 'pasaż'. Co prawda konkurencja to tylko ok 70 tys. wyników, ale myślę, że w otoczeniu takich stron jak Wirtualna Polska, Onet czy Panorama Firm, które dysponują nieporównanie większym budżetem niż Pasaż Twoje Centrum, nie jest to zły wynik.
Dojście do tej pozycji zajęło ok. 2 miesiące, aktualnie jestem na etapie przebudowy pozycji dla nowej domeny - twojecentrum.pl (aktualnie około 26. miejsca).
Kolejny przykład:
Fraza 'import offers' dla witryny http://www.wec.lodz.pl (aktualnie 11. miejsce na świecie) - wśród 3 mln stron. Ten wynik z kolei został osiągnięty niejako przy okazji, gdyż przede wszystkim koncentrowaliśmy się przy pozycjonowaniu na rynku polskim. Dojście do tej pozycji także zajęło ok. 2 miesięcy.
No i trzeci przykład - odmienny od pozostałych - fraza 'kosmetyki avon' i słowo 'avon' dla avon.twojecentrum.pl - subdomena jest właściwie nowa - powstała kilka dni temu i po pierwszym indeksowaniu znalazła się na odpowiednio 7. i 9. miejscu dla ww. słów. Aktualnie jej nie ma (wynika to ze specyfiki pozycji nowododanych stron), ale w ciągu kilkunastu dni powinna powrócić na swoje miejsce (przynajmniej taką mam nadzieję :-)). W tym miejscu chciałem także pokazać, że można uzyskać stosunkowo wysoką pozycję bez wysokiego Page Rank i link popularity.

Ale jeszcze raz powtarzam - ani ja nie jestem cudotwórcą ani nie jest regułą, że wszystko łatwo (i szybko) da się spozycjonować.
Na pewno jest o wiele łatwiej niż w przypadku stron zagranicznych.

chudkiewicz napisał(a):Poza tym twierdzisz, ze "erotyczni spamerzy" nie mają szans na zbudownie wysokiej i stabilnej pozycji.. ale trwa to zbyt długo.. i dla mnie właśnie wygląda to na pełną stabilizację.

No cóż, programiści wyszukiwarek zawsze będą trochę w tyle w porównaniu ze spamerami. Jedyne pocieszenie, że ponowna indeksacja usuniętej strony jest niełatwa, a algorytmy będą coraz doskonalsze...
Bez względu jednak na adekwatność wyników, ludzie i tak będą korzystać z wyszukiwarek, a nieodpowiednie rezultaty tylko wymuszą bardziej precyzyjne budowanie zapytań...

Ja osobiście obawiałbym się także wszelkich form linków sponsorowanych, czy nawet tworów (w polskim wydaniu) na wzór Overture. Ale to już odrębna historia :-)
Maciej Gałecki
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez Dawid Kulbaka » So 04.10.2003 10:32

Witam,

Pozycjowowanie jest tanie, jesli tylko twórcy stron znają się na tym. Komercyjne usługi pozycjonowania odstraszają nawet większe firmy, to raz. Positioning musi być skutecznie zorganizowany, te słowa, które w wyszukiwarkach są najskutecznijesze (liczba zapytań przez userów jest spora) musi być odpowiednio dopasowana do tematyki naszej strony, trzeba wybrać optymalne słowa, wszak nie można pozycjonowac się pod 20 słowami i to też jest sztuka. I druga strona medalu: tak naprawdę jesli chcemy mieć na liczniku 300, 400 więcej to cel ten osiągniemy, ale przy realizowaniu kampani marketingowych nie jesteśmy w stanie określić faktycznej "opłacalności" pozycjonowania. Ale i tak pozycjonować trzeba :wink:
Tanie i profesjonalne serwery wirtualne dla firm
Dawid Kulbaka
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez Maciej Gałecki » So 04.10.2003 11:42

Dawid Kulbaka napisał(a):Komercyjne usługi pozycjonowania odstraszają nawet większe firmy, to raz.

Dlaczego?
Przecieź pozycjonowanie jest tanią alternatywą w porównaniu do innych form promocji internetowej...
Może tą atrakcyjność zmniejszają stawki za wykupienie linków sponsorowanych (szczególnie dla mało popularnych słów), jednak wg mnie rekompensuje to wyższy CTR Twojej strony na czołowym miejscu w wyszukiwarce.
'Odstraszanie' wg mnie wynika raczej wciąż z niskiej świadomości korzyści płynących z tej formy reklamy.

Dawid Kulbaka napisał(a):I druga strona medalu: tak naprawdę jesli chcemy mieć na liczniku 300, 400 więcej to cel ten osiągniemy, ale przy realizowaniu kampani marketingowych nie jesteśmy w stanie określić faktycznej "opłacalności" pozycjonowania. Ale i tak pozycjonować trzeba :wink:

Istnieją narzędzia do obliczania wskaźnika ROI, które monitorują ruch użytkownika na stronie od samego wejścia (a więc istnieje możliwość sprawdzenia, jakich słów kluczowych użył do dotarcia na stronę).
Myślę, że na tej podstawie można dosyć dokładnie oszacować opłacalność pozycjonowania.
Maciej Gałecki
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez Dawid Kulbaka » So 04.10.2003 12:02

Maciej Gałecki napisał(a):
Dawid Kulbaka napisał(a):Komercyjne usługi pozycjonowania odstraszają nawet większe firmy, to raz.

Dlaczego?
Przecieź pozycjonowanie jest tanią alternatywą w porównaniu do innych form promocji internetowej...
Może tą atrakcyjność zmniejszają stawki za wykupienie linków sponsorowanych (szczególnie dla mało popularnych słów), jednak wg mnie rekompensuje to wyższy CTR Twojej strony na czołowym miejscu w wyszukiwarce.
'Odstraszanie' wg mnie wynika raczej wciąż z niskiej świadomości korzyści płynących z tej formy reklamy.

No pewnie, niska świadomość to jedna sprawa, ale ceny to druga, jeśli za jedno słowo firma X życzy sobie ok. 100zł za miejsce 1-3 w Onet.pl tylko za jeden miesiąc (osobiście z ciekawości pytałem), to chyba jest to sporo? Po drugie nie porównywałem tu cen pozycjonowania z innymi formami reklamy, bo to temat na osobny wątek, stad nie rozumiem analogii do mojej wypowiedzi. Przy okazji można znacząć taki wątek - interesujący.

Maciej Gałecki napisał(a):Istnieją narzędzia do obliczania wskaźnika ROI, które monitorują ruch użytkownika na stronie od samego wejścia (a więc istnieje możliwość sprawdzenia, jakich słów kluczowych użył do dotarcia na stronę).
Myślę, że na tej podstawie można dosyć dokładnie oszacować opłacalność pozycjonowania.

Z tym się zgodzę, sam korzystam z tego, ale fakty są takie, że jesli user X wejdzie z Onet.pl ze słowa serwery to ja potem, aby dowiedzieć się czy rzeczywiście odwiedził dział muszę przeglądnąć pojedyncze statystyki wszystkich gości z serwisu, co przy niewiadomym czasie kiedy to było i bardzo dużej ilości oglądalności jest strasznie czasochłonnym zadaniem, a i tak podkreślę to, że nie wiem czy ten user X kupił serwer. To jest może czepianie się, ale tak ja to widzę, mylę się?
Ostatnio edytowano So 04.10.2003 12:38 przez Dawid Kulbaka, łącznie edytowano 3 razy
Tanie i profesjonalne serwery wirtualne dla firm
Dawid Kulbaka
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez chudkiewicz » So 04.10.2003 12:03

Z jednego czy z drugiego powodu, ale odstrasza.
Nigdzie nie spotałem się z konkretnym cennikiem pozycjonowania,
choćby z najprostszej przyczyny, są strony łatwe i są trudne do wypozycjonowania, co wspominał nawet Maciej
- 2 miesiące docieraniado określonej pozycji.

Niska świadomość tegp sposobu promocji, jest wynikiem naszego zaniedbania podczas rozmów z klientami. I chociaż przez pewien czas http://www.gooru.pl oraz http://boksy.onet.pl oferowały za darmo linki sponsorwane w ramach testów, mało kto z tego korzystał.

Jeśli jeszcze chodzi o udokumentowane rezultaty pozycjonowania, to
wspomne o 2 naprawdę małych firmachhttp://www.stolrad.com oraz http://www.sglider.pl które pozyskują klientów z sieci, tylko za pomocą wyszukiwarek. Oczywiście, wszystko to wiemy za sprawą
statystyk które pokazują z jakiej wyszukiwarki i po jakim słowie przywędrował użytkownik. Nie zagłębiając się już we wskaźnik ROI, którego wyniki służą do czego innego.
chudkiewicz
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez Maciej Gałecki » So 04.10.2003 12:31

Dawid Kulbaka napisał(a):No pewnie, niska świadomość to jedna sprawa, ale ceny to druga, jeśli za jedno słowo firma X życzy sobie ok. 100zł za miejsce 1-3 w Onet.pl tylko za jeden miesiąc (osobiście z ciekawości pytałem), to chyba jest to sporo?

Nie odpowiem Ci jednoznacznie czy to 'sporo' czy nie, bo dobrze wiesz, że ocena zależa od wielu czynników - równie dobrze może to być drogo jak i tanio...

Dawid Kulbaka napisał(a):Po drugie nie porównywałem tu cen pozycjonowania z innymi formami reklamy, bo to temat na osobny wątek, stad nie rozumiem analogii do mojej wypowiedzi. Przy okazji można znacząć taki wątek - interesujący.

Wyszedłem z założenia, że stwierdzając, że coś jest drogie, miałeś jakiś punkt odniesienia :-).
Firmy zainteresowane zaistnieniem (w jakikolwiek sposób, chociażby najbardziej podstawowy) w Internecie muszą przeznaczyć środki na promocję - pytanie tylko na jakie formy - i to jest właśnie problem na osobny wątek :-)

Dawid Kulbaka napisał(a):Z tym się zgodzę, sam korzystam z tego, ale fakty są takie, że jesli user X wejdzie z Onet.pl ze słowa serwery to ja potem, aby dowiedzieć się czy rzeczywiście odwiedził dział muszę przeglądnąć pojedyncze statystyki wszystkich gości z serwisu, co przy niewiadomym czasie kiedy to było i bardzo dużej ilości oglądalności jest strasznie czasochłonnym zadaniem, a i tak podkreślę to, że nie wiem czy ten user X kupił serwer. To jest może czepianie się, ale tak ja to widzę, mylę się?

Możesz ustawiać cookie przechowujące informacje o stronie z której nastąpiło przekierowanie, łącznie ze słowami kluczowymi, którego wartość będzie dołączana do każdego formularza zamówienia. W ten sposób masz faktyczną ilość zamówień pochodzących z danej strony (pomijając oczywiście takie marginalne czynniki jak nieprzyjmowanie cookie po stronie klienta, ich kasowanie, itp.)
A ilość wejść z danej strony możesz zapisywań przy pierwszym wejściu na stronę.
A potem wystarczy podzielić jedno przez drugie :-)
Wiem, że to się tak łatwo mówi, ale technicznie jest to jak najbardziej wykonalne - a przy dużym ruchu także i opłacalne do zastosowania.
Maciej Gałecki
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez Maciej Gałecki » So 04.10.2003 12:38

chudkiewicz napisał(a):I chociaż przez pewien czas http://www.gooru.pl oraz http://boksy.onet.pl oferowały za darmo linki sponsorwane w ramach testów, mało kto z tego korzystał.

Polecam wątki poświęcone temu zagadnieniu na Forum CneB - generalne dużo osób postanowiło (po okresie testowym) skorzystać z płatnej wersji linków sponsorowanych na Onecie, przede wszystkim ze względu na niskie CPC (kilka-kilkanaście groszy).
W okresie testowania natomiast (na Onecie) CPC dochodziło do bardzo wysokich wartości (np. kilkanaście złotych).
Maciej Gałecki
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez Wojtek Kocjan » Pn 13.10.2003 20:02

Maciej Gałecki napisał(a):W okresie testowania natomiast (na Onecie) CPC dochodziło do bardzo wysokich wartości (np. kilkanaście złotych).

Dokladnie. Dla mnie przykladowo CPC dla slow 'sport' i 'pilka nozna' wynioslo 4gr, czyli bardzo mala sumka. Ogolnie boksy w Onecie moga byc bardzo tanim sposobem na zdobycie nowych odwiedzajacych serwis, trzeba jednak umiejetnie korzystac z tej formy reklamy.

Polecam takze wiadomosc pochodzaca z serwisu Webinside.pl - Czy boksy w Onet i Gooru się opłacają?
Wojtek Kocjan
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Następna strona