Michal.Faber napisał(a):Co się od tego czasu zmieniło? Czy ktoś z Państwa ma udokumentowane doświadczenia? Czy raczej dominuje przeczucie o skuteczności pozycjonowania w wyszukiwarkach?

smook napisał(a):A nie robiłeś może jakiegoś zestawienia wejścia/zakupy w sklepie? Tzn, czy zwiększona ilosć osób na stronie zwiększyła jakoś Twój obrót w sklepie.

chudkiewicz napisał(a):Pozycjonowanie dziala. I to jak najbardziej. Tanim kosztem.
Najlepiej usprawnione po przynajmniej miesięcznej analizie
wejsc po danych slowach. Oczywiste.
chudkiewicz napisał(a):Najgorsze jest jednak chyba to, co zaczyna sie dziac w
najpopularniejszej wyszukiwarce. Niezaleznie co wpiszemy trafimy
przynajmniej na jedną stronę erotyczną. Co więcej, widac ze wlasciciele
tych domen skutecznie dbaja by ich strony wyskakiwaly po najbardziej popularnych slowach.
Jak do tej pory nie mam na to sposobu. I google najwyrazniej tez

2) Pozycjonowanie w Polsce wciąż raczkuje - stosunkowo łatwo jest wypromować stronę nawet dla popularnych słów i fraz kluczowych.

chudkiewicz napisał(a):Maćku, nie uważam że jest stosunkowo łatwo wypozycjonować po najbardziej popularnych słowach.
Nie chce broń Boże, podważać Twoich umiejętności, ale jesli możesz to podaj choć jeden przyklad słowa i strony dla tego słowa.
chudkiewicz napisał(a):Poza tym twierdzisz, ze "erotyczni spamerzy" nie mają szans na zbudownie wysokiej i stabilnej pozycji.. ale trwa to zbyt długo.. i dla mnie właśnie wygląda to na pełną stabilizację.

Dawid Kulbaka napisał(a):Komercyjne usługi pozycjonowania odstraszają nawet większe firmy, to raz.
Dawid Kulbaka napisał(a):I druga strona medalu: tak naprawdę jesli chcemy mieć na liczniku 300, 400 więcej to cel ten osiągniemy, ale przy realizowaniu kampani marketingowych nie jesteśmy w stanie określić faktycznej "opłacalności" pozycjonowania. Ale i tak pozycjonować trzeba

Maciej Gałecki napisał(a):Dawid Kulbaka napisał(a):Komercyjne usługi pozycjonowania odstraszają nawet większe firmy, to raz.
Dlaczego?
Przecieź pozycjonowanie jest tanią alternatywą w porównaniu do innych form promocji internetowej...
Może tą atrakcyjność zmniejszają stawki za wykupienie linków sponsorowanych (szczególnie dla mało popularnych słów), jednak wg mnie rekompensuje to wyższy CTR Twojej strony na czołowym miejscu w wyszukiwarce.
'Odstraszanie' wg mnie wynika raczej wciąż z niskiej świadomości korzyści płynących z tej formy reklamy.
Maciej Gałecki napisał(a):Istnieją narzędzia do obliczania wskaźnika ROI, które monitorują ruch użytkownika na stronie od samego wejścia (a więc istnieje możliwość sprawdzenia, jakich słów kluczowych użył do dotarcia na stronę).
Myślę, że na tej podstawie można dosyć dokładnie oszacować opłacalność pozycjonowania.

Dawid Kulbaka napisał(a):No pewnie, niska świadomość to jedna sprawa, ale ceny to druga, jeśli za jedno słowo firma X życzy sobie ok. 100zł za miejsce 1-3 w Onet.pl tylko za jeden miesiąc (osobiście z ciekawości pytałem), to chyba jest to sporo?
Dawid Kulbaka napisał(a):Po drugie nie porównywałem tu cen pozycjonowania z innymi formami reklamy, bo to temat na osobny wątek, stad nie rozumiem analogii do mojej wypowiedzi. Przy okazji można znacząć taki wątek - interesujący.
Dawid Kulbaka napisał(a):Z tym się zgodzę, sam korzystam z tego, ale fakty są takie, że jesli user X wejdzie z Onet.pl ze słowa serwery to ja potem, aby dowiedzieć się czy rzeczywiście odwiedził dział muszę przeglądnąć pojedyncze statystyki wszystkich gości z serwisu, co przy niewiadomym czasie kiedy to było i bardzo dużej ilości oglądalności jest strasznie czasochłonnym zadaniem, a i tak podkreślę to, że nie wiem czy ten user X kupił serwer. To jest może czepianie się, ale tak ja to widzę, mylę się?

chudkiewicz napisał(a):I chociaż przez pewien czas http://www.gooru.pl oraz http://boksy.onet.pl oferowały za darmo linki sponsorwane w ramach testów, mało kto z tego korzystał.

Maciej Gałecki napisał(a):W okresie testowania natomiast (na Onecie) CPC dochodziło do bardzo wysokich wartości (np. kilkanaście złotych).

Powrót do Promocja w wyszukiwarkach i katalogach
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość