chudkiewicz napisał(a):Macku, mam wobec tego pytanie.
Nie raz i nie dwa słyszałem, czytałem, że google
mimo wszystko sprawdza w treści ilość występowania słów
uwzględniając to później w wynikach.
Często więc korzystam z
http://www.keywordcount.com/search/index.php3sprawdzając czy konkurencja nie ma przypadkiem więcej
słów zawartych w treści.

Keyword Density (bo o nim wspominasz) to drugi z ważnych czynników, który niewątpliwie wpływa na pozycję.
Wspomniane przez Ciebie narzędzie jest bardzo wartościowe, szczególnie opcja 'raw data comparison', która pozwala obliczać KD dla różnych elementów kodu. Sam korzystam z niego dosyć intensywnie

chudkiewicz napisał(a):Co sądzisz na temat: im większa ilość słów tym lepiej? I jak to sie ma do jakości, o której była mowa wcześniej?
W pierwszym odruchu chciałem napisać, że wg moich odczuć ważniejsza jest gęstość słowa. Pogląd ten wynikał tylko z pobieżnych obserwacji, beż żadnych szczegółowych analiz.
Pokusiłem się jednak o zrobienie małego zestawienia (będzie o czym dyskutować

), które może chociaż trochę rozjaśni obraz.
Otóż sprawdziłem kolejność wyników z dwóch witryn, które mam okazję pozycjonować. Dla każdej witryny wybrałem dwa słowa i zanotowałem wyniki z Google'a, w kolejności malejącej, jednocześnie notując gęstość i ilość wystąpień słowa na stronie.
Zestawienia zamieściłem na stronie:
http://www.adore.u.tc.pl/strona.htmlOczywiście nie należy go traktować zbyt poważnie, z tego względu, że na pozycję strony ma wpływ jeszcze masa innych czynników. Być może da się zauważyć ogólne tendencje.
Co do samych wyników - musiałem zrewidować trochę swoje poglądy - tj. nie da się chyba tak jednoznacznie określić, która wielkość - gęstość czy ilość - jest ważniejsza.
Na pewno można powiedzieć, że im wyższe (z osobna) są wartości obu elementów, tym wyższa pozycja strony.
Przy zmieniających się obu czynnikach (dwukierunkowo - tzn. gdy jeden rośnie, drugi maleje) - bardzo ciężko przewidzieć, gdzie wyląduje strona.
Dlatego osobiście staram się nie doprowadzać do takiej sytuacji - tzn. albo zwiększam wartość jednego z elementów, nie ruszając drugiego (np. nie dopisuję tekstu, tylko go przeredagowuję), albo staram się zwiększyć obie wartości (skracam i przeredagowuję).
Chyba tylko w takich przypadkach można mieć nadzieję na wzrost, a nie spadek w rankingu...
chudkiewicz napisał(a):Czy znasz sposoby na indeksowanie treści zawartych także w tych
plikach?
Mógłbyś trochę rozwinąć ten wątek?
Tzn, o indeksowaniu jakich plików dokładnie myślisz?