Przykład pozycjonowania: InfoChopin.pl

Bez wątpienia wyszukiwarki i katalogi są <b>najczęściej odwiedzanymi miejscami</b> w Sieci. Promocja w nich może być mało kosztowna, a efekty - podobno - znakomite. <b>Ile w tym prawdy, a ile legendy?</b>

Przykład pozycjonowania: InfoChopin.pl

Postprzez Michał Faber » Śr 28.01.2004 14:27

Staram się pomagać w pozycjonowaniu strony InfoChopin.pl i chciałem Was prosić o uwagi, rady itp.

Strona ma dwie wersje :
1. polską pod adresem InfoChopin.pl
2. angielską pod adresem InfoChopin.com co przekierowuje do www.infochopin.pl/en/

Oczywiście są tam słowa kluczowe (i to sporo), jest tytuł strony, jest opis, są alty ze słowami kluczowymi.

Poza tym każda podstrona ma tytuł (<title>) taki jak tytuł artykułu np.:
<title>Wydarzenia - Uroczysty koncert z okazji rocznicy urodzin Fryderyka Chopina</title>

Adresy (URLe) mają kolejne człony oddzielone "/" a nie jakimiś innymi znakami ("?") bo gdzieś wyczytałem, że tak jest lepiej.

Strona została zgłoszona do polskich katalogów i wyszukiwarek, a także do Google i Yahoo.

Interesuje nas najbardziej pozycja po wpisaniu słowa "chopin". Jak do tej pory ma dobre drugie miejsce na WP (Polskie WWW) i Interii (w katalogu polskim). W Onecie było drugie miejsce, ale coś zmieniliśmy i teraz w ogóle nie widać.

W Yahoo został dodany w katalogu w kategorii "Romantic Composers > Frederic Chopin" na ostatnim miejscu, bo jest nowym wpisem. W wyszukiwarce Yahoo go nie widać, przynajmniej na pierwszych kilku stronach. Po wpisaniu w wyszukiwarce "infochopin" i kliknięciu "More pages from this site" widać, że jest zaindeksowane 501 dokumentów z tego serwisu, ale wszytkie mają opisy wzięte ze środka treści pola Description.

W Google też nie ma wyniku w pierwszej 100, zgłosiłem stronę do katalogu - może to pomoże. Jak się wpisze "infochopin" to pojawia się na pierwszym miejscu z dziwacznym opisem tak jakby wziętym ze środka treści pola Description.

Jakieś uwagi, sugestie? W imieniu Fryderyka z góry dziękuję.
Michał Faber
Moderator

Postprzez Wojtek Kocjan » Śr 28.01.2004 16:14

Jesli chodzi o te 'wycinki z pola description' to google na stronie z wynikami pokazuje fragment tekstu, gdzie wystapilo szukane slowo kluczowe.

Z tego co pokazuje toolbar google to infochopin.pl ma PageRank rowny 1. Jest to bardzo mala wartosc, musisz ja zwiekszyc, gdyz ma ona duzy wplyw na pozycje strony w wyszukiwarce.

Zajrzalem tez pobieznie do zrodla strony - co sie rzuca w oczy. Moim zdaniem troche przesadziles z iloscia slow w description i keywords (w metatagach) - za tyle slow 'Chopin' w tym miejscu w google powinienies juz dostac bana..

Tak samo jesli codzi o znaczniki ALT - napisz tam kilka slow, a nie wrzucaj 100 fraz, to sie mija z celem.

Generalnie zadbaj o ilosc linkow kierujacych do tej witryny, pododawaj ja do katalogow, wymien sie linkami z pokrewnymi tematycznie serwisami. To zwiekszy PR i docelowo pozycje w googlach.
Tworzenie stron - LaapMedia.com
Wojtek Kocjan
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez Jacek Rusak » Wt 25.05.2004 19:08

witam
poprzednie posty w tym temacie z tego co widze mają już pare miesięcy...właśnie odwiedziłem strone chopina i widze że PR jest na poziomie 6, proszę o info jakie działania pozwoliły na takie podniesienie parametru
Jacek Rusak
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez Maciej Gałecki » Wt 25.05.2004 23:46

Jeżeli chodzi o sam PR, to odpowiedź jest prosta - ilość linków prowadzących do strony i PR stron na których są umieszczone.
Maciej Gałecki
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez blazatek » Śr 26.05.2004 1:32

nie wydaje mi się aby odpowiedź ta byłą taka prosta

na to ma wpływ wile czynników a jakich ??

to już szerszy temat nie na tego posta ale osobne forum

na przykład
forum optymalizacja i pozycjonowanie
blazatek
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez Maciej Gałecki » Śr 26.05.2004 9:33

Wojtku, na wartość PR mają wpływ te parametry, które wymieniłem - wynika to z matematycznej formuły liczenia Page Rank.
W sumie jako trzeci parametr można dodać ilość linków wychodzących ze strony, na której są umieszczone linki prowadzące do infochopin.pl.
Maciej Gałecki
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez Jacek Rusak » Śr 26.05.2004 11:00

Maciej Gałecki napisał(a):Wojtku, na wartość PR mają wpływ te parametry, które wymieniłem - wynika to z matematycznej formuły liczenia Page Rank.
W sumie jako trzeci parametr można dodać ilość linków wychodzących ze strony, na której są umieszczone linki prowadzące do infochopin.pl.

eee sory za kretyńskie pytanie ale możesz wyjaśnić tą matematyczną formułe ?
Jacek Rusak
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez Maciej Gałecki » Śr 26.05.2004 12:09

Maciej Gałecki
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

PageRank wysoki, a pozycja niska

Postprzez Michał Faber » Śr 26.05.2004 17:08

poprzednie posty w tym temacie z tego co widze mają już pare miesięcy...właśnie odwiedziłem strone chopina i widze że PR jest na poziomie 6, proszę o info jakie działania pozwoliły na takie podniesienie parametru

rzeczywiście udało się w chyba 2-3 miesiące od uruchomienia serwisu uzyskać PageRank na dość wysokim poziomie:
PG(www.infochopin.com) = 6
PG(www.infochopin.pl) = 5

w jaki sposób? zastosowaliśmy wszystkie ogólnie znane zasady :
1. zarejestruj w katalogach w odpowiedniej kategorii
2. wpisz właściwe słowa kluczowe w pola META, alty, tytuł strony, linki (url-e), boldy, italiki, większe czcionki
3. stosuj odpowiednią konstrukcję urla (np. bez znaku "?parametr=costam" tylko "/"

po przeczytaniu postu Wojtka z Śro 28 Sty popracowaliśmy nad linkami prowadzącymi do InfoChopin - zmieściliśmy je (w drodze wymiany, albo przez uprzejmość właścicieli) w kilku ciekawych serwisach chopinowskich o wysokim PG i w kilku serwisach o innej tematyce, ale wysokim PG

teraz wprawdzie serwis InfoChopin ma wyższy PageRank niż w styczniu (awans o 4 poziomy), jednak nadal w Google i Yahoo, po wpisaniu słowa Chopin lub Fryderyk Chopin jest na pozycjach około setnej - bardzo mnie to dziwi i zastanawia - kilka serwisów z Polski (rownie młodych co InfoChopin) ma znacznie lepsze pozycje np. w pierwszej 20

przykładem może być www.chopin.aza.pl, www.nifc.pl lub strona hotelu "Mercure Fryderyk Chopin"

w Wirtualnej i Onecie InfoChopin ma bardzo dobre pozycje (1 do 5), więc wydaje mi się, że z jakiegoś powodu międzynarodowe wyszukiwarki "obcinają" mu punkty przy sortowaniu wynikow - takich podejrzeń można nabrać szczególnie ze przed InfoChopin pojawiają się strony o kwiatkach czy pociągach, gdzie nazwa Chopin pojawia się sporadycznie, jako dodatek

pozycja InfoChopin w wynikach wyszukiwania kształtuje się mniej więcej tak:

Google - wyrażenie "Fryderyk Chopin" - Szukaj w Internecie
- www.chopin.pl miejsce 1. (PG=5)
- www.nifc.pl miejsce 19. (PG=4)
- Hotel Mercure miejsce 23. (podstrona PG=0!, strona glowna visit.pl PG=6)
- www.chopin.aza.pl miejsce 58. (PG=4)
- www.InfoChopin.pl miejsce 97. (PG=5)

Google - wyrażenie "Fryderyk Chopin" - Szukaj na stronach kategorii: Polski
- www.chopin.aza.pl miejsce 10. (PG=4)
- wiem, wikipedia, ściągawa i inne
- www.nifc.pl miejsce 11. (PG=4)
- żaglowce, kwiatki i inne z nazwą Chopin
- www.InfoChopin.pl miejsce 34. (PG=5)

Google - wyrażenie "Chopin" - Szukaj na stronach kategorii: Polski
- www.nifc.pl miejsce 31. (PG=4)
- www.chopin.aza.pl miejsce 32. (PG=4)
- statki, kwiatki, pociągi, hotele i wiele innych z nazwą Chopin lub wspominających przy okazji Chopin
- www.InfoChopin.pl miejsce 95. (PG=5)

W Yahoo jest jeszcze gorzej...

dlaczego? może ktoś wie?
w imieniu Fryderyka dziękuję
Michał Faber
Moderator

Postprzez Maciej Gałecki » Śr 26.05.2004 19:30

Pozwolę sobie wtrącić moje dwa grosze ;-)
1) Analiza PageRank czołowych serwisów niewiele pomoże, gdyż czynnik ten ma obecnie niewielkie znaczenie przy ustalaniu rankingu. Dlatego sytuacja w której strona z PR=0 jest wyżej od strony z PR=5 nie jest niczym zaskakującym
2) Zajrzałem w kod HTML strony i mam parę uwag:
a) Meta description - po pierwsze błędna składnia, gdyż zawiera tagi pogrubienia i nagłówka (co łatwo może zostać wychwycone przez robota i być traktowane jako sygnał ostrzegawczy dot. spamowania) i po drugie - zbyt obszerny, a tym samym nie spełniający swojej funkcji. Description powinno służyć do przyjaznego opisania zawartości strony, a nie suchego wymienienia słów kluczowych.
3) Niezgodne z przeznaczeniem wykorzystanie atrybutów 'alt' - czyli przeładowanie słowami kluczowymi. Google nie indeksuje wartości tych tagów, jeżeli opatrzone nimi grafiki nie są podlinkowane do innych stron. Dodatkowo wielokrotne powielenie może być kolejnym sygnałem ostrzegawczym dla robotów. Wspomnę jeszcze o aspekcie czysto funkcjonalnym - specjalne programy dla osób niewidomych czytają alty - wyobraźmy sobie, że taka osoba odwiedza ten serwis - czytana jej treść nie będzie brzmiała zachęcająco...
4) Ukryty tekst na samym dole strony, linkujący pod ten sam adres, z różnymi 'anchor text' - łatwy do wykrycia (lista linków koło siebie) i niefunkcjonalny (bo po co mają koło siebie występować liczne linki do tej samej strony, na dodatek z innym tekstem...?) - a Google bardzo lubi funkcjonalność... Teoretycznie też jest możliwość wykrycia niewidocznego tekstu (wartość tła podana w tagu <body> a style zdefiniowane tuż nad linkami), co mogłoby być kolejnym sygnałem dla Google.

W obecnej sytuacji proponuję:
1) Poprawienie wymienionych wyżej elementów, by nie dawać absolutnie żadnych podstaw Google do kwalifikowania treści jako 'overoptimized' (nie wiem jak to będzie po polsku ;-)). Prawdopodobnie zaskutkuje to obniżeniem miejsca w Onecie, który jest znacznie bardziej tolerancyjny, jeśli chodzi np. o alty....
2) Skoncentrowałbym się na prawdoodobnie najważniejszym obecnie czynniku, tj. 'anchor text' czyli tekście zawartym w odnośnikach prowadzących do strony. Im więcej linków z tekstem 'Fryderyk Chopin', tym lepiej. Uzyskać można je w różne sposoby - wystarczy chociażby umieścić jako podpis w postach na tym forum.

I za jakiś czas powinno być lepiej :)
Maciej Gałecki
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez Tojan » N 22.08.2004 18:34

Witam

Postanowilem w koncu dolaczyc do tego forum :)

Faktycznie dosc dziwne ze stoicie tak nisko dla slowa kluczowego fryderyk Chopin.
Niezla strona

Moja opinia:
1. Nie wiem czy wasz sposob definiowania keyword tagow jest poprawny.
Wiem, ze powinno byc: META name="keywords" content="bla, bla"

2. Za duzo keywords - na kazdej pojedynczej stronie nie nalezy celowac w optymalizacji pod katem wsyzstkich keywords, a pod katem jednej, dwoch fraz. Liczba keyworeds nie powinna przekraczac 48.
3. w Url nie masz slowa chopin , tylko infochopin, co nie byloby to samo co info-chopin
4. Wiecej alt tagow (krotkie frazy)
5. Description moglabyby byc bardizej informatywna, anie powtorzeniem keywords.
Powodzenia

Niestety Yahoo jest zagadka i nie uwazam, zeby oni mieli dobry algorytm.
Did-it.com
ppc, bid management, Adwords & Adsense

Moje hobby: www.ewiza.com
Tojan
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez Wojtek Kocjan » N 22.08.2004 22:47

Ja bym jeszcze dodał jeden, bardzo ważny czynnik dla google'a - stosunek treści strony (tej co widzi użytkownik) do ilość tagów html. Samego kodu html jest zdecydowanie za dużo, przez co nasycenie słowami kluczowymi jest niewielkie. Gratuluje jednak uzyskania PR 6, jest to bardzo dobry wynik. Gdyby do tego dodać odchudzenie strony (np. poprzez oparcie jej na xhtml 1.0 i div'ach zamiast tabel), odspamowanie metatagów i altów (o czym była już mowa; to działa, ale tylko na Onet, w którym można osiągnać wysoką pozycję i bez tego) i zadbanie o dosyć częste występowanie frazy "Fryderyk Chopin" na stronie, w okolicy 3-5%.
Tworzenie stron - LaapMedia.com
Wojtek Kocjan
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu