przez Dawid Kulbaka » N 20.06.2004 0:36
Odpowiem na Twoje pytanie nieco inaczej, z drugiej perspektywy. Otóż prowadząc dość spory serwis internetowy z biegiem czasu (i rozwoju) sam zacząłem otrzymywać informacje prasowe od róznych firm, agencji inteaktywnych, portali czy tematycznych wortali etc.
Zwykłem dodawać takie informacje, które są warte uwagi. Na to składa się kilka czynników; przede wszytkim "wydarzenie" - czyli co sie aż takiego ważnego stało, że warto o tym napisać (oczywiście dopasowane do tresci serwisu). Po drugie (paradoksalnie, bo to sporadyczność)- brak reklamy. PR jest od tego, by kreować wizerunek, a nie reklamować sobie markę. Z zycia wzięte - bardzo dużo notek prasowych jest po prostu reklamą marki, a nie produktu/wydarzenia. Takie coś łatwo rozpoznać - takie coś staram się omijać i nie publikować. Dobra notka prasowa, pomijając względy estetyczne i językowe (styl typowo publikacyjny, bezosobowy) powinna jeszcze zawierać słowo komentarza właściciela nt. bieżacego wydarzenia o ktorej notka prasowa informuje. Osobiście cenię taką formę wzbogacania materiału i uważam za ważną.
Ale pamiętajmy, po pierwsze moja opinia może być subiektywna - starałem się przedstawić problem od strony mediów.
Ponadto jeszacze dwa aspekty, które przyszły mi na myśl.
Nawet najlepsza notka prasowa nie da pewności jej publikacji, przede wszystkim coś musi zaciekawić "moich" czytelników, wiec po pierwsze segregacja materiału. Nie ma co wysyłać wszystkiego do wszystkich...
Po drugie; warto postarać się o inny typ segregacji. Mam tu na myśli stworzenie kilku rodzajów informacji prasowych do róźnych typów mediów, tj. gazety (akurat w mojej branzy) preferują krótkie i zwięzłe notki (takie, w których dziennikarz nie musi ingerować w tekst i dodaje go na zasadzie kopiuj - wklej), a takze seriwsy internetowe, dla których preferował bym dłuższe, ale nie extra-długie teksty.