Mamy nową stronę! - i co z tego?

<b>Dla kogo pracuje PRowiec?</b> Czy jego celem jest tworzenie informacji prasowych i prowadzenie działań, które zadowolą Jego Wysokość Prezesa i Zarząd, ale nie będą strawne dla nikogo innego? Czy może jego celem jest uczciwe pokazywanie silnych stron firmy i jej oferty oraz reagowanie na sytuacje kryzysowe? PRowcowi płaci Zarząd i Prezes, więc czy można od niego <b>oczekiwać obiektywizmu</b>?

Mamy nową stronę! - i co z tego?

Postprzez lukasz@serwiskariery.pl » N 07.11.2004 13:18

Witam,

Obserwuję niektóre serwisy dotyczące szeroko rozumianego e-biznesu i wiele z nich, praktycznie każdy :lol: publikuje niusy w stylu: "Nowa odsłona w xyz.pl", "Portal xy.pl ma nową szatę graficzną". A już najbardziej zdumiewa mnie sama praca piarowców, którzy argumentują, że "nowa strona jest bardziej funkcjonalna czy przejrzysta". No chyba ?? po to się strony robi - dla ludzi, nie dla samozadowolenia grafików czy projektantów. Chciałbym poznać Państwa opinie w tym zakresie, bowiem temat jest dla mnie nieco niezrozumiały. Jaką wartość mają takie niusy?
lukasz@serwiskariery.pl
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

zmiana strony - po co komunikować?

Postprzez Michał Faber » N 07.11.2004 16:40

badzo dobre pytanie - naprawdę cieszę się, że padło bo jest bardzo na czasie

po pierwsze warto zapytać 1) po co PR-owcy tworzą takie komunikaty, 2) jaką wartość mają newsy na ten temat dla czytelnika/użytkownika/rynku

pytanie nr 1:
lukasz@serwiskariery.pl napisał(a): ...najbardziej zdumiewa mnie sama praca piarowców, którzy argumentują, że "nowa strona jest bardziej funkcjonalna czy przejrzysta". No chyba ?? po to się strony robi - dla ludzi, nie dla samozadowolenia grafików czy projektantów...

otrzymujemy takich komunikatów sporo i w części przypadków rzeczywiście PR-owcy piszą o rezultacie jaki twórcy nowej szaty zamierzali osiągnąć: większa przejrzystość, łatwość nawigacji i dostępu do poszczególnych sekcji serwisu

prawie nigdy nie piszą dlaczego stara szata została zastąpiona nową - powodów może być wiele - w zależności od rodzaju serwisu:
- wyrzucenie do kosza starego układu strony zrobionego kiedyś przy minimalnym budżecie - powód "tak dłużej być nie może",
- "świat idzie do przodu" - unowocześnienie graficznie archaicznej i/lub nielogicznej szaty/układu strony,
- restrukturyzacja oferty, nowa oferta,
- "nowa strategia" - zmiany organizacyjne w firmie/redakcji,
- lekka zmiana profilu serwisu/firmy (rozszerzenie, zawężenie, przesunięcie zakresu działania/tematycznego),
- zmiana nazwy/marki,
- chęć zasygnalizowania bardziej kompleksowych, strategicznych zmian również przez zmianę front-endu WWW, czyli szaty graficznej

czasem jednak dowiadujemy się od PR-owca co było przyczyną zmiany layoutu i wtedy - poza możliwością oceny nowego - wiemy także czego szukać i oczekiwać

przykład - nowy podział oferty e-prawnik.pl:
http://www.biznesnet.pl/a/7439/

"Ze względu na rodzaj oferowanych informacji wyodrębniono w nowym układzie dwa podserwisy: e-prawnik firma - kierowany do przedsiębiorców (MSP) oraz e-prawnik domowy. W ten sposób wszystkie informacje zostały podzielone według kryterium grupy docelowej."

no i wszystko jasne

nie w każdym przypadku PR-owiec może powiedzieć jak jest naprawdę, bo nowa szata graficzna ma sprawić, że użytkownicy szybko zapomną o starej i wszystkim co się z nią wiąże

a czasem PR-owiec (albo ktoś pełniący taką funkcję) po prostu nie zastanowił się po co wysyła informację prasową - to też się zdarza

pytanie nr 2:
lukasz@serwiskariery.pl napisał(a): Jaką wartość mają takie niusy?

jeśli zmiana nawigacji, układu i szaty graficznej strony wynika ze zmian oferty, pozycjonowania, zakresu czy strategii działania to sprawa jest oczywista - trzeba to użytkownikowi/rynkowi zakomunikować i temu właśnie służy informacja prasowa

w przypadku gdy PR-owiec nie pisze jakie były przyczyny, a skupia się na wkładaniu w okrągłe zdania słów w rodzaju "intuicyjna", "przejrzysta", "bardziej funkcjonalna", "ergonomiczna", "logiczna" to albo nie może napisać jak jest naprawdę, albo zapomniał po co napisał informację prasową

wartość dla czytelnika ma być taka, że dowiaduje się dlaczego właściwie nowa szata powstała - to że jest lepsza to rzeczywiście oczywiste - zgadzam się z przedmówcą

PS. dodatkowo czytelnicy BiznesNet.pl jako specjaliści e-marketingu i e-biznesu są informowani o nowościach po to, aby orientowali się w sytuacji na rynku, w trendach i mogli sami ocenić co ciekawsze projekty

PS2. niedługo BiznesNet.pl zmieni szatę graficzną - powód? prawie wszystkie wymienione powyżej
Michał Faber
Moderator

Postprzez lukasz@serwiskariery.pl » N 07.11.2004 21:39

witam,

przemawiają do mnie Pana argumenty. Zgadzam się z nimi. Sam na potrzeby mojego serwisu: SerwisKariery.pl postapiłem podobnie w przypadku nowych poddziałów. Wymyśliłem mini sondaż + zabawę, które pociągnęły znajomość nowości w naszej ofercie. Dodatkowo poszły informacje w naszym biueltynie, który prenumeruje obecnie ponad 1300 osób: http://serwiskariery.pl/index.php?site=zoom&id=3949, http://serwiskariery.pl/index.php?site=zoom&id=3830. Te dwa wydarzenia dotyczyły nowego działu: Ładowarka. Myślę teraz nad stylem i mam kilka (ciekawych??) pomysłow. Tak moim zdaniem dobry piarowiec powinien zwracać uwagę mediów na swoją firmę/instytucję.

Nius o nowej szacie graficznej bo takie niusy budzą moje wątpliwości naprawdę niczego nowego nie wnoszą. Moim skromnym zdaniem to strata czasu. Dlatego też przychylam się, że "wizerunkowy" musi wyciągnąć z takiego wydarzenia "mięsko", które "kupią" lub jak kto woli "zjedzą" dziennikarze. Tak wygląda to z mojej strony, moich doświadczeń i przemyśleń. Jest naprawdę sporo ciekawszych rzeczy do przekazania - wykreowania. Trzeba tylko chcieć.
lukasz@serwiskariery.pl
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Re: Mamy nową stronę! - i co z tego?

Postprzez GrupaAdweb » Wt 08.11.2005 11:29

lukasz@serwiskariery.pl napisał(a):Witam,

niusy w stylu: "Nowa odsłona w xyz.pl", "Portal xy.pl ma nową szatę graficzną". (-) Jaką wartość mają takie niusy?

Witam

Chciałabym zaznaczyć dodatkową zaletę tego typu niusów. Być może rzadko się to zdarza, lecz istnieje spora grupa internautów, która dopiero po przeczytaniu takiego niusa zdecyduje się wejść na stronę firmy, o której wcześniej nie słyszała, a interesuje się - ot choćby - webdesignem.

Poza tym dodatkową zaletą tego typu wiadomości jest możliwość "przemycenia" w nich danych dotyczących branży,oferty, dodatkowych promocji lub "nieustannego" rozwoju danej firmy. Bądź co bądź to właśnie rozwój a nie stagnacja się w biznesie liczy, a oprócz tego oczywiście właściwa odpowiedź na potrzeby klinetów, a do tych zaliczyć też można wrażenia estetyczne. Nie dziwię się więc firmom i osobom od piAru, które informują media o nowym layoucie swej witryny.

Omijając ten sposób promocji można stracić szansę na choć chwilowy wzrost zainteresowania swoją firmą i ofertą.

Pozdrawiam
Kamila Lembrych - Grupa Adweb
--
2BE.PL - Hosting Rejestracja domen .EU
GrupaAdweb
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez Piotr R. Michalak » So 12.08.2006 14:00

Joe Vitale, znany amerykański PR-owiec, spec od marketingu i publicity, pisze w swoich książkach, że tradycyjne publicity (fama) jest egoistyczne. Widać to na wskazanych przykładach -- piszą o sobie, prezentując siebie.

Sam Joe Vitale poleca inne podejście (a ja je popieram) -- znaleźć szerszą historię, szerszy kontekst, opisać je.

Znaleźć problem, podać rozwiązanie. Dodać trochę akcji.

Np.
"Samotna matka znalazła sposób na otrzymanie zaległych alimentów dzięki nowym funkcjom w serwisie prawnikafaoife.pl"

I cała historia. Bardziej dynamiczne? Bardziej ciekawe?

Joe wydaje książkę w Polsce, jedna trzecia będzie o promocji w mediach poprzez PR:
http://joevitale.zlotemysli.pl (na razie książki nie ma, ale można zapisać się na listę powiadomień:))
Piotr Michalak
'Ententa ...Buduje Twoje Zyski'
www.ententa.pl

Joe Vitale wydany w Polsce:
http://hipnotyczny.zlotemysli.pl/
Piotr R. Michalak
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu