Najskuteczniejsza forma reklamy to.....

Czy najbardziej opłaca się korzystać z kreacji "wyskakujących" (pop-up, pop-under), z banerów (być może rozwijanych?), czy z reklamy w newsletterach i mailingu? A może powyższe pytanie jest źle sformułowane - <b>czy wszystko zależy od założeń</b> kampanii?

Najskuteczniejsza forma reklamy to.....

Postprzez AdamG » Śr 28.01.2004 4:33

duże nagrody w konkursach z małą liczbą uczestników.

Jak tak dalej pójdzie i będziecie rozdawać dużo fajnych nagród to może i ja się załapię..... :twisted:
AdamG
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez Mariusz Smyk » So 05.06.2004 12:45

Zdecydowanie najskuteczniejszą formą reklamy są polecenia klientów i referencje !!! Pytanie: jakie macie sposoby na "nieiwazyjne" proszenie klientó o referencje ?
Mariusz Smyk
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Re: Najskuteczniejsza forma reklamy to.....

Postprzez Michał Faber » Pn 07.06.2004 16:31

AdamG napisał(a):duże nagrody w konkursach z małą liczbą uczestników

nagrody jest bardzo fajnie dostawać, ale jaki jest sens - z punktu widzenia organizatora akcji - rozdawać cenne nagrody docierając do małej liczby osób? każdy przecież liczy sobie koszt dotarcia i jeśli jest zbyt wysoki, a nie ma żadnych szczególnych okoliczności które go uzasadniają, to szuka innych rozwiązań...

oczywiście można sobie wyobrazić sytuację w której organizujemy konkurs dla 30 najbardziej wpływowych Polaków (wtedy koszt dotarcia może być liczony w tysiącach złotych), ale oni chyba nie biorą udziału w takich konkursach, tylko są poddawani zabiegom mniej lub bardziej oficjalnych lobbystów

inny sposób pozwalający zmniejszyć liczbę osób biorących udział w konkursie (czyli zwiększyć szanse na wygraną każdego uczestnika), przy jednoczesnym zachowaniu sporego zasięgu w sporej grupie docelowej, to uprzejmie poprosić o wypełnienie ankiety, albo udzielenie odpowiedzi na złożone pytanie wymagające zastanowienia - tak staramy się robić w przypadku konkursu Panda gdzie drobne upominki dostaje każdy, a nagrody kilka/kilkanaście procent uczestników - z kolei na naszych konferencjach nagrody o wartości od 500zl do 1500zl otrzymuje około 5% uczestników

opłaca się to wtedy, gdy nagroda lub upominek jest wymieniana za cenną informację, doświadczenia uczestnika konkursu, jego opinię itp.

a rekomendacje znajomych rzeczywiście są ciekawym narzędziem i poszerzają grono potencjalnych uczestników
Michał Faber
Moderator

idea

Postprzez maciek » Pn 07.06.2004 22:12

Najfajniejsze rozwiazanie to prosty, tani i dobry produkt.
Klient sam sie z czasem znajdzie.

Pozdrowienia,
Maciek
maciek
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Re: idea

Postprzez Michał Faber » Wt 08.06.2004 11:53

maciek napisał(a):Najfajniejsze rozwiazanie to prosty, tani i dobry produkt.
Klient sam sie z czasem znajdzie.

powiedz to wszystkim marketingowcom, którzy mają produkt kosztujący kilka, kilkadziesiąt albo więcej tysięcy złotych i wymagający głębszego zastanowienia, albo pomocy specjalistów przy wyborze ;-)

poza tym nie chodzi przecież o to, żeby "klient z czasem się znalazł", tylko żeby mieć powiedzmy 20%, a najlepiej 80% rynku zanim konkurencja Cię wyprzedzi
Michał Faber
Moderator

Heyka

Postprzez maciek » Śr 09.06.2004 12:48

Witam, :D
Temat jest wielowatkowy i trudno w kilku slowach odpowiedziec na zadane pytanie.

Zasadniczo (z teorii), skuteczna reklama to taka, ktora spowoduje najszybsze, najtansze, najefektywniejsze dotarcie do grupy docelowej i zacheci okreslony odsetek do zakupu.

Wydaje mi sie, ze te osoby, ktore sie na tym znaja i dysponuja okreslonymi budzetami/wiedza/know how,,... niechetnie podziela sie swoja wiedza na forum.

Jesli chodzi o internet:
Idealem wydaje mi sie kampania uslugi yahoo "Bill Pay" sprzed kilku (chyba 3) lat.

Mam propozycje.
Podyskutujmy o tym, dlaczego pewne projekty sie nie powiodly. Ugryzmy temat z drugiej strony.

Od siebie napisze, ze pewien projekt mi nie wyszedl, bo pomimo ogromnej pracy i fajnego pomyslu na marketing nie dysponowalem prostym produktem. :? Zdobycie kapitalu rownalo sie z oddaniem kontroli nad przedsiewzieciem.

Niezaleznie od ceny i charakteru produktu, klienci nie "kupia" czegos co jest trudne. Chyba, ze uda ich sie szybko przekonac, ze warto lub wciagnie do "osobliwej gry" powodujacej "samonauczanie (najlepszy przyklad to skomplikowane gry komputerowe).

Pozdrawiam Redakcje Biznesnet oraz :arrow: tout le monde,
MAJ
maciek
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Re:

Postprzez Michał Faber » Śr 09.06.2004 14:24

maciek napisał(a):Wydaje mi sie, ze te osoby, ktore sie na tym znaja i dysponuja okreslonymi budzetami/wiedza/know how,,... niechetnie podziela sie swoja wiedza na forum

też tak myślę

maciek napisał(a):Idealem wydaje mi sie kampania uslugi yahoo "Bill Pay" sprzed kilku (chyba 3) lat.

nie słyszałem - może jakiś link?

maciek napisał(a):Podyskutujmy o tym, dlaczego pewne projekty sie nie powiodly. Ugryzmy temat z drugiej strony.

Od siebie napisze, ze pewien projekt mi nie wyszedl, bo pomimo ogromnej pracy i fajnego pomyslu na marketing nie dysponowalem prostym produktem. :? Zdobycie kapitalu rownalo sie z oddaniem kontroli nad przedsiewzieciem.

Niezaleznie od ceny i charakteru produktu, klienci nie "kupia" czegos co jest trudne.

myślę, że powinniśmy oddzielić marketing i reklamę produktu który został nam dany i czasem jest bardzo złożony od strategii marketingu, którą opracowuje przedsiębiorca mając do wyboru kilka różnych projektów (i produktów) w które może zainwestować

Ty Maćku (mogę per "ty"?) prezentujesz punkt widzenia przedsiębiorcy

ale nie wszyscy mają taką swobodę działania - większość z nas ma już jakieś produkty które musi "sprzedawać" - większość z nich wcale nie jest łatwa, prosta i przyjemna, a w dodatku ma dużą konkurencję - porozmawiajmy o tego rodzaju reklamowych dylematach

o opłacalności inwestycji w różne przedsięwzięcia i odpowiedniej dla nich strategii marketingu i sprzedaży możemy podyskutować w wątku na temat inwestycji
Michał Faber
Moderator

witam

Postprzez maciek » Śr 09.06.2004 16:33

BillPay
http://finance.yahoo.com/?u
to usluga yahoo ktora byla reklamowana na zasadzie "wyslij ten list do dziesieciu osob, a Bill zaplaci za kazda z nich, a takze procent od reszty. To naprawde dziala...!!!"

kilka lat temu wiele z powaznych osob na to sie nabralo-ludzie, ktorych o to bym nie podejrzewal wierzyli ze Bill G. zaplaci im kase za mailing etc.

po jakims czasie okazalo sie, ze Yahoo startuje z nowa uslua Bill Pay.

Jesli chodzi o dyskusje o konkretnych kanalach to moze przy zachowaniu anonimowosci bylaby mozliwa.
Ale z drugiej strony rozmowa np. o boksach Onet-u, linkach Netsprinta, przyszlosci google przed wejsciem na gielde, itd. itp. ich wadach i zaletach, moze sie nie spodobac ich wlascicielom. I co wtedy?

Jesli Oni sie zgodza to dyskutujmy. Zrobmy taka analize, co jest lepsze, tansze etc. Tylko zrobmy to elegancko, by nie byc posadzonym o stronniczosc.

:roll: MAJ
maciek
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez yarek » So 16.07.2005 19:09

Troche "odpłyne" od Waszych ekonomiczno-marketingowych rozważań i przedstawie swoją forme dobrej reklamy. Ostatnio nawet oglądając reklamy w TV zauważyłem, że firmy starają się przyciągnąć do siebie humorem i pomysłowością, zaczęło się od kampanii Heyah, a potem inne firmy to "papugowały". Z doświadczenia (jako konsument) wiem, że coś co nas bawi, przyciąga, śmieszy zawsze jakoś pozytywniej zapada w pamięć. Reklama muisz mieć poprostu w sobie "to coś". CO sądzicie o moim zdaniu ?
yarek
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez Lukasz Milewski » So 29.10.2005 8:13

Heyah wykazalo sie niezwykla pomyslowoscia wogole reklamy sieci telefonii komorkowej sa robione w bardzo ciekawy sposob, moze jest to spowodowane nakladami finansowymi i potencjalem w tym tkwiacym.

Mnie nurtuje jedna kwestia od jakiegos czasu w tv mozemy zobaczyc
reklame gum juicy fruit i szczerze powiediawszy zastanawia mnie jej efektywnosc przekazu. Czym jest to spowodowane ?
Prostym elementem: kodowanie odbiorcy ze zucie tej gumy prowadzi do bólu...i nawet zakonczenie czujesz ze musisz nie przekonuje mnie.
O dziwo niedawno gdy bylem ze swoja siostrzenica w sklepie 8 latka gdy zaproponowalem jej te gumy i slynne orbity stanowco odmowila wybierajac te drugie ? Przypadek?
Jestem niezmiernie ciekawy waszego zdania na temat tejze reklamy.
www.mpeducation.pl - Mowa Ciala nie tylko dla wybranych.
Lukasz Milewski
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

reklama

Postprzez maciek » Wt 01.11.2005 23:32

najskuteczniejsza reklama to zadowolony użytkownik serwisu internetowego.
8)

pozostaje pytanie czy reklamować pozytywnie czy negatywnie. który środek ma silniejszy i dłuższy przekaz..>? moim zdaniem to nie ma znaczenia. hałas jest najważniejszy. i heya realizuje taki HAŁAS medialny perfekcyjnie.

grunt to dobry copywriter... :oops:
maciek
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez Piotr R. Michalak » So 12.08.2006 13:50

Mariusz Smyk napisał(a):Pytanie: jakie macie sposoby na "nieiwazyjne" proszenie klientó o referencje ?

Najlepiej ich wprost poprosić -- można dać im możliwość przekazania zniżki/upominku znajomym, oraz dać im upominek/zniżkę za każdego nowego klienta.

Można też powiedzieć klientowi: "Dokładam wszelkich starań, abyś był zadowolony z moich usług. Jeśli więc jesteś zadowolony, poleć mnie proszę swoim 2 znajomym. W przeciwnym wypadku uznam, że nie jesteś zadowolony i zwrócę Ci pieniądze za wykonaną teraz pracę -- i więcej nie będziemy współpracować, jeśli nie zadowala Cię poziom mojej pracy." --> dostosuj do swojej sytuacji.

Jay Abraham, amerykański strateg marketingowy, wydał kiedyś szkolenie audio 4CD "93 referal systems" -- traktuje właśnie o proszeniu klientów o referencje. Polecam.
Piotr Michalak
'Ententa ...Buduje Twoje Zyski'
www.ententa.pl

Joe Vitale wydany w Polsce:
http://hipnotyczny.zlotemysli.pl/
Piotr R. Michalak
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

nowy serwis

Postprzez maciek » So 12.08.2006 15:57

Witam serdecznie,

Mam przyjemność poinformować o uruchomieniu nowego serwisu społecznościowego (komunikator + fotki + randki) o nazwie

Szpaner.pl - randki + fotki + komunikacja + reklamy

Szanownym kolegom polecam ten serwis zwłaszcza, że zapożycza idee portalu społecznościowego. Można na nim ponadto reklamować swoje własne lub ulubione strony www (co z pewnością wielu osobom poprawi Page Rank).

Zapraszam na stronę.
Chętnie podejmę współpracę z zainteresowanymi.

Osoby zainteresowane kontem na Szpaner.pl proszę o maila na adres biznesnet @ szpaner.pl z tematem Konto Forum Biznesnet.
maciek
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez Piotr Organista » Pt 03.11.2006 16:43

Jak za darmo otrzymywać najskuteczniejsze materiały reklamowe?

Po wykonanej usłudze proś klienta opinię na temat Twojej firmy, nie ma nic złego w tym, że chcesz zdobyć opinię klienta. Załóż specjalną teczkę z referencjami (jeżeli napisano o Tobie w gazecie, również umieść artykuł w tej teczce).

Pokazuj ją wszystkim potencjalnemu klientowi. Przekaż klientom, że zaufało Ci już wiele osób. Pokaż im, że Twoi klienci są zadowoleni ze współpracy z Tobą.

Najlepsze referencje to takie z pełnymi danymi osobowymi (imię nazwisko, miasto, profesja) oraz ze zdjęciem. Poproś o krótki opis tego co dał im Twój produkt/usługa.

Pytaj konkretnie:
• „co się zmieniło w sposobie prowadzenia księgowości po wykorzystaniu naszego nowego programu do prowadzenia rachunkowości”
• „O ile szybciej myje Pani szyby, dzięki naszej nowej szmatce z długim włosiem?”

Pamiętaj, że największą wartość mają referencje, które mówią o konkretnych korzyściach wynikających z korzystania z Twoich usług.

„Dzięki zastosowaniu sposobu reklamowania się firmy XYZ w ciągu miesiąca zyskaliśmy aż 37% więcej nowych klientów”
Pozdrawiam

Piotr Organista

www.MalaReklama.pl
"Mała Reklama dla Małych Firm"
Piotr Organista
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez yera » N 19.11.2006 14:30

Zgadzam się z Piotrem. Zadowoleni klienci to najlepsze źródło reklamy. Skrajnym przypadkiem tej zasady są firmy, dla których zapłatą klienta za usługę są polecenia do innych osób. Ten sposób stosowany jest np. w doradztwach finansowych. Firma dostaję prowizję od banków, towarzystw ubezpieczeniowych itp. a więc może doradzać klientowi za darmo. W zamian jednak oczekuje poleceń do znajomych tej osoby i w ten sposób zdobywa nowych klientów praktycznie za darmo.
yera
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Następna strona