Konkursy internetowe- co myślicie?

Zwykło się mawiać, że <b>o sukcesie decyduje odpowiednia strategia</b>. Jakie strategie dla jakich grup docelowych i produktów są właściwe (serwisy produktowe i klasyczna ich promocja, akcje informacyjne, marketing wirusowy, wirtualne społeczności, konkursy i gry)? Nie ma złych produktów, są tylko źli marketingowcy. ;-)

Konkursy internetowe- co myślicie?

Postprzez wirtuale.pl » Pn 10.08.2009 8:12

Hej, pytanie jak w tytule. Czy uważacie, że konkursy to atrakcyjna forma reklamowa, czy też jest już przereklamowaną formą promocji? Co Was osobiście zachęca do udziału w konkursie? Jaką musi mieć formę i nagrody, żeby wzbudził Wasze zainteresowanie? I jak to jest z szukaniem konkursów? Sami szukacie? Jeśli tak to gdzie?
Pozdrawiam serdecznie
wirtuale.pl
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez azielazny » N 29.11.2009 16:53

Kiedyś słyszałem, że są zawodowi poszukiwacze konkursów internetowych. Ponoć są też takie, gdzie bierze w nich mniej jak 10 osób, a nagród jest 20 itp.

Pytałeś, czy szukamy konkursów. Ja osobiście nigdy nie szukałem, ale też w niewielu brałem udział
Pozdrawiam,
Arkadiusz Zielazny

Blog o kreowaniu wizerunku
i prowadzeniu dochodowego biznesu
http://blog.labenete.pl

Jak zdobyć markę i uruchomić dochodowy biznes
http://zaistniecwsieci.labenete.pl
azielazny
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez bioevo » Pn 21.12.2009 16:08

Nie, nie, nie. Konkursy nie są dla mnie, nie mam do nich szczęścia, a poza tym nie jest dobrze uzależniać naszego szczęścia od szczęścia ;)
bioevo
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Re: Konkursy internetowe- co myślicie?

Postprzez rulon » Pn 01.03.2010 19:59

I teraz pytanie, czy takie konkursy to nie jest hazard, który ostatnio cieszy się takim zainteresowaniem z racji na taz. aferę hazardową i czy w przyszłości tego typu konkursy nie będą zakazane?? Praktycznie każdy nastolatek ma w tej chwili telefon komórkowy, dostęp do internetu jest coraz większy, konkursów coraz więcej i ta karuzela się nakręca.
Bardzo fajny konkurs mający zwiększyć sprzedaż i zainteresowanie gazetą i portalem od stycznia tego roku robi Futbol News - Złoty Strzał, konkurs smsowy, po udziale w którym każdy jego uczestnik dostaje darmowy kod do e-wydania gazety - tak więc ciekawe, mądre i przemyslane, a nagrody też interesujące. Ogólnie to widzę na tym portalu tendencje do coraz częściejszego reklamowania się poprzez konkursy smsowe, np od wczoraj weszli tam z konkursem Adidasa - więc marka aż nadto sportowa i fajnie kojarząca sie z futbolem.
http://www.futbolnews.pl/konkurs-adidas/
rulon
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez rulon » Pn 01.03.2010 20:02

A konkurs smsowy w TVP, którego twarzą jest aktor grający proboszcza w serialu Plebania to jest dla mnie już przesada, bo zagrano tu moim zdaniem na uczuciach ludzi tarszych, którzy zapewne slepo uwierzą proboszczowi, no bo przecież jak ksiądz może mówić nieprawdę - zakładając, że utożsamiają postać z serialu z tzw. realem!
rulon
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez lenart » Cz 06.05.2010 21:09

Dla mnie osobiście konkursy internetowe to dobra reklama i zachęta do korzystania z usług pod jednym warunkiem. Że masz chociaż trochę wyrobioną markę. Jak widzę jakiś konkurs który organizuje strona/firma o której nie mam pojęcia to szkoda mi na to czasu. Jeśli jednak jest coś do zdobyci na dużym portalu to czasami próbuję szczęścia.
lenart
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez michaelus » Pn 05.07.2010 18:38

zgadzam się z przedmówcą. To ma też oczywiście przełożenie na świat rzeczywisty. Dużo chętniej korzystam z konkursów marek, które znam. Jakby mi jakiś noname zaproponował zdrapkę, to bym pewnie nawet nie spojrzał. Jak Orlen taką organizuje, to chętnie korzystam przy okazji tankowania. Taka jest prawda. W tym ostatnim przypadku ważna rolę odgrywa fakt, że nagrody są związane z Porsche.
michaelus
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Postprzez kingakl » Wt 16.08.2011 8:14

Nie oszukujmy się, ale konkursy są dobrą formą promocji. Zgadzam się z przedmówcami, że marka jest ważna, ale niemniej ważne są nagrody. Muszą być atrakcyjne dla danej grupy odbiorców i zgodne z profilem naszej działalności - wtedy osiągną zamierzony cel.
kingakl
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez mkrawczykowski » Pn 07.11.2011 20:27

Z tego, co widzę, konkursy mają się świetnie na Facebooku. Jak się jakiś pojawi na Waszej tablicy, to zobaczcie ile osób polubiło profil danej firmy - zwykle jest to jeden z warunków udziału w konkursie. Albo inny pomysł: aby wziąć udział w konkursie, pozwól naszej aplikacji umieścić u Ciebie na tablicy, że bierzesz w nim udział. Taką informację zobaczą znajomi i już się pięknie po Sieci rozchodzi! :)

Jeśli więc mam się wypowiedzieć, to myślę, że dla mnie są albo obojętne albo lekko irytujące, ale jako narzędzie marketingowe jest to dobry pomysł. Tym bardziej, że te wszystkie firmy, które znamy np. z telewizora mają koszty dokładnie policzone, wiedzą ile ich taki konkurs kosztował, a ile zarobili. Gdyby się nie opłacało - konkursy umarłyby śmiercią naturalną dawno temu.

Tak mi się wydaje. :)
Proszę forumowiczów o małą pomoc:
http://emarketing.krawczykowski.net.pl/ankieta/

Szukasz pomysłu na biznes?
http://pomysl-na-biznes.krawczykowski.net.pl/
mkrawczykowski
Obserwator E-Biznesu
Obserwator E-Biznesu

Hello, few questions for you to help with

Postprzez ahiyaguylod » Cz 17.11.2011 6:13

truth about six pack abs vz4jy2dxkhpbkwll9px4
ahiyaguylod
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Hi, few questions when you get time

Postprzez ahiyaguylod » Cz 17.11.2011 6:14

free sports betting system sh22dqp17pfe3q4c0yeh
ahiyaguylod
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Whats up, few questions for everyone

Postprzez ahiyaguylod » Cz 17.11.2011 6:17

the diet solution recipes 4qnnlmfg11jlgwppdiaj
ahiyaguylod
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Postprzez DianaM » Cz 29.12.2011 10:58

Konkursy zwiększają aktywność na stronie, albo w ogóle do wzięcia udziału w działaniach firmy. To forma angażująca pracowników, powinno być ich jak najwięcej, nawet drobny prezent w postaci internetowej publikacji jest miłym akcentem w strategii marketingowej. Każdy lubi coś wygrać, klienci również, umożliwmy im to!
DianaM
Komentator E-Biznesu
Komentator E-Biznesu

Następna strona