Zasady funkcjonowania i nadzoru spółek z udziałem Skarbu...

Ciekawe szkolenia - możliwość dokształcenia, uzupełnienia wiedzy na temat np. dotacji i dopłat, poznania nowych metod np. marketingu czy sprzedaży.

Zasady funkcjonowania i nadzoru spółek z udziałem Skarbu...

Postprzez ocesia » Cz 29.09.2011 8:25

Zasady funkcjonowania i nadzoru spółek z udziałem Skarbu Państwa oraz jednostek samorządu terytorialnego

CEL SZKOLENIA

Przekazanie praktycznej wiedzy z zakresu funkcjonowania i zasad nadzoru nad spółkami z udziałem Skarbu Państwa lub jednostek samorządu terytorialnego. Szczególną uwagę zwrócimy na zasady działania ich organów (reprezentacja, prowadzenie spraw) z uwzględnieniem specyfiki właścicielskiej oraz kształtowanie relacji właściciel a organy zarządcze i monitorujące.

UCZESTNICY POZNAJĄ

* praktykę działania organów zarządczych i nadzorujących w spółkach z udziałem Skarbu Państwa oraz jednostek samorządu terytorialnego
* zasady prowadzenia spraw spółki i jej reprezentacja, zasady funkcjonowania Rady Nadzorczej
* zasady tworzenia i obiegu dokumentacji w jednostkach samorządu terytorialnego i w spółkach z udziałem Skarbu Państwa
* podstawowe aspekty związane z finansami i rachunkowością spółki

SZKOLENIE POPROWADZĄ:

Jacek Czajka - Radca prawny Departamentu Nadzoru Właścicielskiego Ministerstwa Skarbu Państwa, wykładowca i członek komisji egzaminacyjnej na kursach na członków rad nadzorczych. Członek rad nadzorczych spółek z udziałem Skarbu Państwa.

Monika Kacprzyk – Wojdyga
- Radca prawny. Pracownik Ministerstwa Skarbu Państwa. Praktyka w kancelariach prawnych oraz instytucjach finansowych. Wieloletni wykładowca kursów dla kandydatów na członków rad nadzorczych, członek komisji egzaminów państwowych organizowanych przez MSP.

Anna Kowalik - Radca prawny Departamentu Nadzoru Właścicielskiego w Ministerstwie Skarbu Państwa. Zajmuje się m.in. bezpośrednią obsługą prawną Departamentu przy wykonywaniu nadzoru nad spółkami z udziałem Skarbu Państwa. Długoletni wykładowca z zakresu prawa spółek handlowych, kompetencji organów spółek, prawa cywilnego. Egzaminator kandydatów na członków rad nadzorczych.

Program szkolenia

1. SPECYFIKA SPÓŁEK Z UDZIAŁEM SKARBU PAŃSTWA ORAZ JEDNOSTEK SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO W PRZEPISACH PRAWA

* podstawowe źródła prawa polskiego (w praktyce)
o Kodeks spółek handlowych – przepisy bezwzględnie i względnie obowiązujące z uwzględnieniem ostatnich nowelizacji
o Kodeks cywilny jako uzupełnienie luk w Kodeksie spółek handlowych
o Ustawa o komercjalizacji i prywatyzacji
o Ustawa o gospodarce komunalnej
o „Ustawy kominowa”
o „Ustawa antykorupcyjna”
o Ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów (tu: kontrola koncentracji)
o Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji
* Europejskie prawo spółek - zarys

2. MINISTER SKARBU PAŃSTWA A FUNKCJONOWANIE SPÓŁKI

* „sztywne” wytyczne dla spółek
* kształtowanie relacji MSP – spółka, wpływ MSP na skład organów (zarząd, rada nadzorcza)

3. CASE STUDY: WYKONYWANIE „POLECEŃ” PODMIOTÓW DOMINUJĄCYCH (NA PRZYKŁADZIE HOLDINGU „PAŃSTWOWEGO”, „SAMORZĄDOWEGO” ORAZ PRYWATNEGO):

* „bezpłatne poręczenie” za zobowiązania Skarbu Państwa, gminy, spółki dominującej
* „wewnętrzna prywatyzacja” w praktyce

4. ORGANY ZARZĄDCZE I NADZORUJĄCE W SPÓŁKACH Z UDZIAŁEM SKARBU PAŃSTWA ORAZ JEDNOSTEK SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO W PRAKTYCE

* ograniczenia pełnienia funkcji w organach spółek z udziałem Skarbu Państwa oraz jednostek samorządu terytorialnego wynikające z KSH, „Ustawy kominowej”, „Ustawy antykorupcyjnej” „Ustawy o komercjalizacji i prywatyzacji” oraz Ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów
* rola „oświadczeń o niepodleganiu ww. zakazom”, znaczenie oświadczeń o niepodleganiu zakazom wynikających z ww. ustaw
* zakaz konkurencji członka zarządu i rady nadzorczej w praktyce z uwzględnieniem KSH oraz Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji
* sankcje w przypadku złamania zakazów
* mandat i kadencja - kiedy wygasa mandat członka organu powołanego na wieloletnią kadencję?
* zasady zawierania umów pomiędzy członkiem zarządu a spółką udziałem Skarbu Państwa oraz jednostek samorządu terytorialnego - z perspektywy KS., z perspektywy „Ustawy kominowej”

5. CASE STUDY: KTO (NIE) MOŻE BYĆ CZŁONKIEM ZARZĄDU / RADY NADZORCZEJ? NA, CO NALEŻY UWAŻAĆ Z PERSPEKTYWY DYREKTORA (BIURA) ZARZĄDU SPÓŁKI Z UDZIAŁEM SKARBU PAŃSTWA LUB JEDNOSTKI SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO?

1. SPRAWOZDAWCZOŚĆ FINANSOWA

* obowiązki sprawozdawcze podmiotów gospodarczych
* zawartość sprawozdania finansowego
* obowiązki dotyczące rejestracji i publikacji sprawozdań
* odpowiedzialność kierownictwa za sprawozdanie i jego zawartość

2. PODSTAWY ANALIZY FINANSOWEJ

* ocena bilansu
* analiza wyników prowadzonej działalności
* ocena przepływów pieniężnych

3. PROWADZENIE SPRAW SPÓŁKI Z UDZIAŁEM SKARBU PAŃSTWA ORAZ JEDNOSTEK SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO W PRAKTYCE I JEJ REPREZENTACJA – ZARYS PROBLEMATYKI

* podstawowe i szczególne zasady prowadzenia spraw spółki z o.o. i spółki akcyjnej
* zwykły zarząd
* sprawy przekraczające zakres zwykłych czynności
* podstawowe i szczególne zasady reprezentacji z o.o. i spółki akcyjnej
* rola prokurenta w spółce

4. DOKUMENTACJA ORGANÓW SPÓŁEK

* kwestie formalne
* protokół
* dokumentacja na posiedzenia zarządu / RN (kto przygotowuje, kiedy przekazać)
* obieg dokumentów pomiędzy organami, obieg dokumentów spółka – MSP

5. RADA NADZORCZA – ZASADY FUNKCJONOWANIA

* rola przewodniczącego RN
* pozycja i struktura RN
* powoływanie i odwoływanie RN / KR, skład RN / KR
* stosunek prawny członka RN / KR ze spółką
* prawa i obowiązki RN
* główne czynności w zakresie stałego nadzoru; sprawozdanie Rady Nadzorczej dla udziałowców i akcjonariuszy jako element nadzoru właścicielskiego, uprawnienia RN / KR wobec Zarządu, opiniowanie wniosków zarządu, ocena sprawozdania finansowego, wniosek o udzielenie absolutorium członkom zarządu
* inne instrumenty nadzoru
* delegowanie członka RN

Pobierz formularz zgłoszenia

KONTAKT:

Ogólnopolskie Centrum Edukacji SiA
tel.: 22 830 04 39 / fax: +48 22 83 00 878
email: a.deran@ocesia.eu
www.ocesia.edu.pl

UWAGA!
Organizujemy również szkolenia zamknięte w siedzibie Zamawiającego
lub innym wskazanym miejscu na terenie całego kraju. Celem uzyskania
oferty prosimy o kontakt z Koordynatorem Szkoleń. Więcej informacji: